De federale formatiegesprekken onder leiding van Bart De Wever (N-VA) raken niet uit de impasse. Zijn recente aankondiging dat er geen belastingverlaging komt, doet de kansen op een Arizona-coalitie voor de deadline van eind januari verder slinken. Dat meldt De Tijd. “Dit is geen taxshift en geen taxcut, maar een taxlift”, hekelt Kamerlid Lode Vereeck (Vlaams Belang) op X.
Formateur Bart De Wever (N-VA) communiceerde donderdag dat de sociaal-economische hervormingsnota nu ‘fiscaal neutraal’ is. Dit houdt in dat er geen netto belastingverlagingen of taxcut meer op tafel liggen, terwijl zijn begrotingsplan eerder nog een verlaging van 2,5 miljard euro beloofde inzake lasten. De sobere contouren van het huidige voorstel maken duidelijk dat een regeringsvorming veraf is. “Er komt geen cent belastingen bij, maar er gaat ook niets af”, aldus De Wever bij De Tijd.
De hervormingsnota van de Arizona-coalitie bevat in de realiteit een saneringspakket van 20 miljard euro. Lode Vereeck zet ze op X even op een rijtje:
- “4 miljard door besparingen.”
- “2,5 miljard aan nieuwe inkomsten, ofwel belastingverhogingen.”
- “13,5 miljard door ‘fiscaal neutrale’ hervormingen, zoals terugverdieneffecten in arbeidsmarkt en pensioenen.”
Er rest nog weinig hoop voor een akkoord tegen de gestelde deadline van eind januari. De Wever waarschuwt zelfs voor ‘honderd landmijnen’, die nog moeten ontmanteld worden tijdens de onderhandelingen.
“Geen taxcut, maar taxlift”
Lode Vereeck (Vlaams Belang) liet zich kritisch uit op X, over de sociaal-economische hervormingsnota: “Dit is geen taxshift en geen taxcut, maar een taxlift! De Arizona-coalitie is een linkse belastingscoalitie.”
Ook partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) verzette zich tegen belastingverhogingen en pleitte voor een lastenverlaging van minstens 3 miljard euro. Bij Vooruit werd daarentegen druk gezet om de ‘breedste schouders’ extra te belasten en dus de belastingen te verhogen, zo luidt het in De Tijd.
Zo blijkt weer dat hervormingen in een Belgische staatsstructuur onmogelijk zijn, met de politieke impasse van België als gevolg. Zo krijgt Bart De Wever een Belgische vierkant draaiend systeem op zijn bord, door op alle niveaus samen te werken met Vooruit, in plaats van een rechts front te vormen, zo klinkt het bij het Vlaams Belang.