16.9 C
Brussel

Arabische Liga laat Syrië weer toe na jarenlange schorsing

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Arabische Liga heeft Syrië zondag na een schorsing van meer dan tien jaar opnieuw toegelaten, zo meldt Reuters. Hierdoor worden de banden met Syrisch president Bashar al-Assad genormaliseerd. Washington bekritiseerde de stap.

Volgens het besluit kan Syrië zijn deelname aan vergaderingen van de Arabische Liga onmiddellijk hervatten. De Liga roept tegelijk op tot een oplossing van de crisis die het gevolg is van de burgeroorlog in Syrië.

Onenigheid binnen de Arabische Liga

Terwijl Arabische staten hebben aangedrongen op beëindiging van het isolement van Assad, hebben sommige zich verzet tegen volledige normalisatie zonder een politieke oplossing voor het Syrische conflict, en voorwaarden voor de terugkeer van Syrië gezocht.

Qatar, dat zich eerder had verzet tegen de terugkeer van Syrië in de Liga, zei dat zijn standpunt over normalisatie niet was veranderd en dat het hoopte dat regionale consensus over Syrië “een motief voor het Syrische regime kan zijn om de wortels van de crisis aan te pakken”, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Syrië riep de Arabische landen op om “wederzijds respect” te tonen.

Vrees in de VS, vreugde in Rusland

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington de doelstellingen van de Arabische partners in Syrië deelt, waaronder het opbouwen van veiligheid en stabiliteit, maar “sceptisch blijft over de bereidheid van Assad om de stappen te nemen die nodig zijn om de crisis in Syrië op te lossen”.

“Wij geloven niet dat Syrië op dit moment opnieuw moet worden toegelaten tot de Arabische Liga”, aldus de woordvoerder, die eraan toevoegde dat de Amerikaanse sancties onverkort van kracht blijven.

Maar Rusland, een bondgenoot van Assad, juichte de wedertoelating van Syrië toe. “Moskou verwelkomt deze langverwachte stap, het logische resultaat van het op gang gekomen proces om Syrië terug te brengen in de ‘Arabische familie’,” zei Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, in een verklaring.

Wat voorafging aan de schorsing

Het lidmaatschap van de Arabische Liga werd in 2011 opgeschort na het neerslaan van de straatprotesten tegen Assad die tot de burgeroorlog leidden. Verschillende Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, begonnen islamistische rebellengroepen te steunen die vochten om Assad van de macht te verdrijven.

Assad herwon later de controle over een groot deel van Syrië met de hulp van zijn belangrijkste bondgenoten Iran en Rusland, maar de oorlog leidde ertoe dat miljoenen het land ontvluchtten. Syrië blijft versplinterd en de economie ligt in puin. Hopelijk brengt de toekomst er meer stabiliteit.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen