16.9 C
Brussel

Arabisch straatbord in Düsseldorf herdoopt tot Karel Martelstraat

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eerder deze week hebben onbekenden actie gevoerd tegen het eerste Arabische straatbord van Duitsland, zo meldt Ddorf-aktuell. Zij herdoopten de straat tot Karl-Martell-Straße, een verwijzing naar de middeleeuwse hofmeier die weerstand bood tegen de Arabieren. Het Arabische straatnaambord werd vorige week onthuld in Düsseldorf, met veel kritiek tot gevolg. Het groene stadsbestuur reageerde ontevreden op de actie door onbekenden.

Onbekenden hebben het extra bord van het straatnaambord ‘Ellerstraße’ in het Arabisch beklad met nationalistische symbolen. Boven het bord werd een ridder op een paard afgebeeld die drie mensen met een lans bestookt. Het bord eronder werd bedekt met de woorden ‘Karl-Martell-Straße’ (Karel Martelstraat). Een bijgevoegde poster riep op tot “Remigratie in plaats van onderwerping”.

Het eerste Arabisch straatbord in Duitsland

Het linkse stadsbestuur van Düsseldorf reageerde afkeurend. De raadsleden Samy Charchira (‘Die Grüne’) en Hakim El Ghazali (‘Sozialdemokratische Partei Deutschlands’) riepen het stadsbestuur op om de borden meteen te verwijderen. Zij zien deze actie tegen de islamisering van Duitsland als “het zoveelste alarmerende voorbeeld van het ontluikende racisme en extremisme in onze samenleving”.

“Wij zijn kosmopolitisch, democratisch, vredelievend en tolerant,” zo reageerde Heinrich Fucks, woordvoerder van het Düsseldorfs Appèl. “Wij staan voor diversiteit en gastvrijheid, ver voorbij het tijdperk van Karel de Grote”. Dat Karel Martel en Karel de Grote twee verschillende personen zijn die niet eens gelijktijdig leefden, zal de woordvoerder wellicht niet geweten hebben.

In Düsseldorf wonen meer en meer mensen met een Marokkaanse of andere Maghrebijnse achtergrond. Het Arabische straatnaambord is bedoeld om ‘de diversiteit van de wijk Oberblik en de relatie tussen wijk en gemeenschap te versterken’. Het groene stadsbestuur stelt dat er in totaal nog acht tweetalige straatnaamborden zullen komen.

Positieve reacties op de Karel Martelstraat

De Düsseldorfse afdeling van Alternativ für Deutschland (AfD) juichte de actie echter meteen toe: “Toen de lans, vandaag het deportatievliegtuig!” Alternativ für Deutschland behoort tot dezelfde Europese fractie als het Vlaams Belang en is de grootste nationalistische partij van Duitsland.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen