21.4 C
Brussel

Anuna De Wever: “iedereen is kolonialist, herverdeel de rijkdom”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren vond de BeyondGrowth-conferentie plaats in het Europees Parlement. Daar sprak Anuna De Wever, klimaat- en sociale rechtvaardigheidsactivist, onder andere over ‘dekolonisatie’ – niettegenstaande nagenoeg alle Europese kolonies in het midden van de twintigste eeuw hun onafhankelijkheid wonnen. In haar toespraak klaagde De Wever tevens de zogenaamde ‘blanke superioriteit’ aan, een volgens haar “wereldwijd systeem van uitbuiting”. Tot slot pleitte ze voor een herverdeling van de rijkdom.

“We moeten erkennen wat er onder onze groei ligt: blanke suprematie, kolonialisme en imperialisme. Blanke suprematie rechtvaardigt een wereldwijd systeem van uitbuiting. Kolonialisme vormt de basis van de Europese economie, instituties, bedrijfswaardeketen, handelsovereenkomsten, investeringsakkoorden en geopolitieke structuren van rijkdomaccumulatie. Dit betekent dat er geen krimp kan zijn zonder dekolonisatie.”, klonk het bij Anuna De Wever. “We moeten rijkdom herverdelen, klimaatschuld annuleren, de economie in landen met een hoog inkomen laten krimpen, universele openbare diensten uitbreiden en dematerialiseren.”

Marxistische riedeltjes

Op de aanwezigen van de woke conferentie na, werden haar marxistische riedeltjes maar door weinigen gesmaakt, en online oogstte De Wever felle kritiek. Zo ook bij voormalig Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang en huidig Secretaris-generaal voor de Identiteit & Democratie-groep in het Europees Parlement, Philip Claeys (Vlaams Belang). Hij noemde de uitspraken “de staande ovatie voor debiliteit” en woke activisme.

BRON:Twitter
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen