14.3 C
Brussel

Ans Persoons vervangt Pascal Smet na ontslag rond Teheran-gate

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit) vervangt voormalig staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) die ontslag indiende na de uitnodiging van de extremistische burgemeester van Teheran Alireza Zakani. Persoons wordt staatssecretaris voor Stedenbouw, Internationale Aangelegenheden en Brandbestrijding in de Brusselse regering. Haar positie werd beslist door Vooruit in samenspraak met de Brusselse parlementsleden, aldus De Standaard. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kwam speciaal voor de aanstelling terug van reis. Echter is de verontwaardiging en het debat over de Teherangate nog lang niet gaan liggen. 

Ans Persoons is momenteel schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte in Brussel. De beslissing om Smet op te volgen, werd genomen door de partijvoorzitter van Vooruit Conner Rousseau, met steun van haar voorganger. Samen met Vlaams fractieleider Hannelore Goeman (Vooruit) zal ze het Brusselse team van Vooruit leiden.

Voorlopig neemt burgemeester Philippe Close (PS) de voormalige schepenbevoegdheden van Persoons over. De gesprekken over een mogelijke opvolger zijn nog aan de gang.

Minister van Buitenlandse Zaken in het vizier

Echter, met het ontslag van Smets is het debat rond de Teherangate nog niet gaan liggen. Verschillende politicologen, waaronder Carl Devos, uitten kritiek op het feit dat Smets ontslag neemt, maar minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) niet.

Ook het Vlaams Belang pleit voor het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken. Partijvoorzitter Tom Van Grieken tweette zo: “Het ontslag van Smet is compleet terecht, Lahbib moet volgen”. Ook Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) was kritisch: “Een minister die terroristen zomaar welkom heet, zit niet op haar plaats. Zij zou beter het voorbeeld van Smet volgen en eveneens opstappen.”

Lees ook:

Vlaams Belang rond Teherangate: “Ook Lahbib moet opstappen”

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen