21.4 C
Brussel

Annulering LGBTQI-iftar zet kwaad bloed bij links Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De heisa rond de afgelaste ‘queer iftar’ eindigt niet. Nadat eerder deze week bekend raakte dat de Roma in Antwerpen en de holebi-moslimorganisatie Merhaba hun islamitische vastenmaaltijd zouden annuleren wegens vijandige reacties op sociale media, klonk nu kritiek bij linkse partijen en opiniemakers jegens de organisatoren omwille van de annulering. Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) was nog het felst van al: “deze iftar móét doorgaan”, klonk het strijdlustig via de Gazet van Antwerpen.

Linkse politici en opiniemakers struikelden dinsdag over elkaar om hun verontwaardiging uit te drukken. “Ik vind dit intriest en onaanvaardbaar”, reageerde Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). “We behoren tot de top van de wereld als het gaat om holebirechten.” Volgens hem “moét” de iftar dan ook doorgaan. Antwerps fractieleider van Vooruit Hicham El Mzairh herhaalde een gelijkaardige boodschap: “Ik vind dat dit evenement moet doorgaan en als ik word uitgenodigd, zal ik ook zelf aanwezig zijn.”

Publicist Yasmien Naciri reageerde evenzeer teleurgesteld op Radio 1: “Het is jammer dat de organisatoren hun ruggengraat niet tonen voor een inclusief beleid en om er zo te zijn voor al die doelgroepen”

Annulering al van 6 maart: kritiek vanuit moslimgemeenschap zelf oorzaak van afgelasting

Opmerkelijk: de annulering dateert in feite al van 6 maart. Merhaba zelf had dit op hun sociale media dan ook al begin deze maand gecommuniceerd. “Uit tal van signalen leiden we af dat we de ‘safer space’ niet kunnen garanderen”, klonk het toen. En ook opmerkelijk, in de media is niet, of enkel vaag, te lezen vanwaar die signalen dan kwamen. Merhaba zelf was er nochtans minder dubbelzinnig over: “voor sommige moslims die geen deel uitmaken van de LGBTQIA+-community, gaat deze combinatie in tegen hun geloof.” De annulering kwam er dus omdat het evenement kwaad bloed zette binnen de moslimgemeenschap, alvorens de annulering kwaad bloed zette bij links Vlaanderen.

Op zich is het evenwel vreemd dat dit soort gebeurtenissen zoveel verbazing en geschoktheid veroorzaken. We weten al van zeker vorig decennium dat de helft van de Belgische moslims fundamentalistisch denkt. En moslimfundamentalisme en LGBQT-activisme rijmen slecht. Merhaba (en De Roma) lijkt in ieder geval nu wel tussen twee vuren gekneld te zitten. Aan de ene kant is er de dreigende kritiek van Somers en co bij een annulering. Anderzijds is er de dreiging van geweld door strenge moslims als het wel doorgaat…

Maar het is niet allemaal kommer en kwel dit jaar al geweest voor Merhaba. De Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC) alleen al maakte dit jaar nog een mooie subsidie-enveloppe van 61.250 euro vrij voor de idiosyncratische vzw, zo maakte PAL vorige maand bekend. Dit bovenop de meer dan 170.000 euro die de Vlaamse overheid op zich al subsidieert aan Merhaba.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen