14.3 C
Brussel

Annemans: “Van Quickenborne en De Wever beiden kilo’s boter op hoofd”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Antwerps gemeenteraadslid en Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) heeft maandag de inspanningen van de Antwerpse en federale overheid in de ‘war against drugs’ met de grond gelijk gemaakt. “De laatste aanslag is hier erg hard aangekomen. En de Antwerpenaren hebben geen boodschap meer aan dat trek-en-duw-spelletje tussen de Vivaldi-regering en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ze hebben beiden kilo’s boter op het hoofd.” Dat zei Annemans in Terzake gisterenavond.

Zondagnacht vond een zeer ernstige bomaanslag plaats in het centrum van Antwerpen. De aanslag kadert in een grote drugsoorlog. Hierbij vechten bendes binnenin de ‘mocromaffia’ en erbuiten om controle over de drugsinvoer, maar rekenen ze ook af met mensen die praten met de politie of ladingen cocaïne hebben ontvreemd. De oorlog raast al jaren door, met vele tientallen bomaanslagen en schietpartijen tot gevolg. Noch de Antwerpse overheid noch de federale diensten krijgen controle over het fenomeen, ondanks dat ze druk elkaar met de vinger wijzen.

Dat komt volgens Annemans omdat ze beiden “kilo’s boter op het hoofd” hebben. “De federale regering heeft een lager politiebudget – van 2,06% van de totale begroting naar 1,84% – ingevoerd in plaats van dat budget te verhogen.” Het Vlaams Belang liet verder ook via Twitter en Antwerps kopstuk Filip Dewinter weten dat er te weinig aandacht gaat naar de vraagzijde: “De druggebruikers moeten beseffen dat ze de drugoorlog financieren en dus medeplichtig zijn aan de drugoorlog en de -aanslagen”.

Operatie Hades moet drugsoorlog keren

Het Vlaams Belang draagt als concrete maatregelen onder meer voor om meer douane in te zetten bij de importcontroles. “Alle douanekantoren die de afgelopen drie maanden zijn gesloten in de Antwerpse haven moeten opnieuw geopend worden”, aldus Annemans. “De Antwerpse haven is de kern van het hele gebeuren en daar worden de middelen verzwakt en verminderd, dat is natuurlijk aberrant.” Verder wil het Vlaams Belang onder de noemer ‘Operatie Hades’ het leger op tijdelijke basis in te zetten om het meest acute geweld stop te zetten. Dit is doenbaar, want “de doelen die bekend zijn, dat gaat om een 8-tal families”. Camerabewaking moet hierbij ook een rol spelen, luidde het in Terzake finaal.

Het Vlaams Belang communiceerde eerder al een allesomvattend plan om ‘de oorlog tegen drugs te winnen’. De partij wil zo politie aanklampend laten werken en niet enkel in functie van veroordelingen. Dat wil zeggen: razzia’s, aanhoudingen, volgacties… met als doel sabotage en verstoring. In de haven moeten er volgens het Vlaams Belang ‘slimme neuzen’ worden ingezet: sensoren die drugs beter opsporen. Er moet verder druk gezet worden op exporthavens om ook controle uit te voeren en tot slot pleit de partij voor “monsterboetes voor rijke gebruikers” om de vraag te verminderen.

BRON:Terzake
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen