11.5 C
Brussel

Annemans niet onder indruk van Scholz’ oproep tot “uitgebreide EU”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Duits bondskanselier Olaf Scholz (SPD) kwam op dinsdag 9 mei 2023 naar het Europees Parlement in Straatsburg. Hij bracht er een boodschap en pleidooi voor een geopolitieke EU nodig, een uitgebreide en hervormde EU”. Vlaams Belang-fractieleider in het Europees Parlement Gerolf Annemans was evenwel niet onder de indruk. Dat schrijft hij in Doorbraak.

De oproepen van Scholz en co zijn niets nieuw, zegt Annemans. Maar “het gaat helemaal de verkeerde kant op en dus is het nodig een tegengeluid te laten horen. Zo massaal en zo massief mogelijk.”

Annemans ziet kantelpunt: “aanvaarden we de globalisering of gaan we onze verzetten?”

Want, zo vindt Annemans, we staan op een cruciaal kantelpunt. Niet alleen de Europese, maar de hele Westerse samenleving en de culturele identiteit van de Westerse beschaving staan immers op het punt een zeer beslissende keuze te maken”, schrijft het Vlaams Belang-kopstuk. En die keuze is “ofwel de weg op van de globalisering, ofwel het behoud van de nationale identiteit. Mijn boodschap was er een van verzet én van samenwerking. Of we laten hen, onze tegenstanders, ons verder op de weg duwen, verder op het pad van hun globalisering en hun multilateralisme, of we besluiten ons te verzetten.”

Annemans rekent in het opiniestuk niet alleen af met de huidige EU, maar met de gehele liberale ideologie die grotendeels aan de grondslag ligt van deze EU. “We staan […] aan de vooravond van een nieuw tijdperk”, aldus nog Annemans. “Om het met de titel van Patrick Deneens nog te verschijnen boek te zeggen: we hebben een verandering van regime nodig. Het liberalisme heeft gefaald. En dus moeten ‘wij’ het overnemen.

Het volledige opiniestuk van Annemans is te lezen op Doorbraak.be.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen