5.5 C
Brussel

Annemans bereidt opdeling België voor in ‘Momentum’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) heeft dinsdag samen met voorzitter Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement zijn nieuwste boek ‘Momentum’ voorgesteld. Het werk komt er na twee eerdere communatuaire werken die enderzijds de Vlaamse onafhankelijkheid bepleiten, maar anderzijds ook uitleggen hoe ermee aan de slag te gaan. De aanhoudende stilstand op federaal niveau en de financiële situatie van de Franstalige instellingen noopt tot actie, zo klinkt het bij het Vlaams Belang. En die actie moet er in de vorm van Vlaamse onafhankelijkheid komen. “We staan aan de vooravond van een momentum dat Vlaanderen moet gebruiken om zich[zelf] te bevrijden.”

Met Momentum vormt De Ordelijke Opdeling van België nu een trilogie. Annemans schreef het eerste deel (Zuurstof voor Vlaanderen) in 2010. Het tweede deel (Quid Nunc?) schreef Annemans na Vlaams Belangs kiesverlies van 2014. N-VA ging toen met de pro-Vlaamse stemmen gaan lopen, maar stopte die in de diepvries in ruil van een federale regeringsdeelname met de MR.

“We moeten de ordelijke opdeling van België nu voorbereiden”

“Sindsdien ging het van kwaad naar erger”, aldus Annemans. “Met het electorale resultaat van N-VA zijn we alleen maar in een neo-belgicistische periode verzeild geraakt.” Daar wil Annemans dus wat aan doen – en volgens het Vlaams Belang-kopstuk die de EP-fractie van de partij leidt – is nu het moment daarvoor. Vandaar ook de titel: ‘momentum’.

Want “de financiële situatie van alle Franstalige instellingen, de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest, het Brussels Gewest en eigenlijk ook het federale niveau, is zeer onrustwekkend”, klinkt het bij Annemans. “Zij zijn nagenoeg failliet en dat kan niet zonder gevolgen blijven.” En volgens Annemans groeit dat besef bij zowel Vlamingen, Walen, maar ook in het buitenland.

“Mijn boek is [dan ook] een oproep aan Vlaanderen om de ordelijke opdeling van België te beginnen voorbereiden” besloot Annemans. “We staan aan de vooravond van een momentum dat Vlaanderen moet gebruiken om zich te bevrijden.”

Momentum is sinds vandaag verkrijgbaar via de webshop van het Vlaams Belang.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen