13.4 C
Brussel

Annemans: “Alles wat Franstaligen leiden in dit land is failliet”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) heeft in de podcast van PAL NWS ‘PAL CAST’ brandhout gemaakt van de Franstalige PS-malgoverno. Eerder bleek dat in Brussel en het Waalse Gewest – net als in de Franse Gemeenschap – de begrotingstekorten oplopen en de overheidsschuld is geëxplodeerd. “Alle beleidsniveaus waar de Franstaligen aan de knoppen zitten”, zijn praktisch failliet, aldus Annemans. Het Vlaams Belang-kopstuk schreef er een boek over: ‘Momentum’. Het boek is het derde deel in een drieluik over hoe meer zuurstof te voorzien voor Vlaanderen en over de gewenste ordelijke opdeling van België.

De financiële toestand in Franstalig België is zodanig precair dat het ‘momentum’ is aangebroken voor de brede, Vlaamse en rechtse grondstroom om de institutionele patstelling te doorbreken en autonomie te verkrijgen. Dat zegt Annemans in zijn boek in op PAL CAST.

Momentum volgens Annemans: ‘kansen krijgen, is kansen grijpen’

Annemans waarschuwt er echter ook voor dat het belangrijk is om dit momentum niet verloren te laten gaan, want dat gebeurde al een aantal keer in het verleden. In 2014 toen N-VA met een historische monsterscore van 32% voor de communautaire stilstand ging onder Michel I bijvoorbeeld. Maar ook de BHV-crisis en de overwinning van de toen nog Vlaamsgezinde Yves Leterme (cd&v) in 2008 werd aangehaald als voorbeeld van een mislukt momentum.

“De grondstroom van toen en vandaag” leeft nog steeds, analyseert Annemans evenwel. Die moeten “we telkens op gang trekken met zeer gevoelige thema’s. Dat is ook één van de boodschappen van mijn analyse in het boek: […] men moet oog hebben voor gevoelige aangelegenheden die die Vlaming opnieuw kan ondersteunen [in zijn ambities rond autonomie] – in dit geval de financiële catastrofe [die de Franstaligen aan het uitbouwen zijn].”

Het volledige gesprek tussen PAL-journalist Wannes Neukermans en Gerolf Annemans is te beluisteren via palcast.be of via PAL NWS.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen