14.3 C
Brussel

Angstcampagne gestart? De Croo waarschuwt voor “puinhopen nationalisme”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft tijdens een lezing voor de VUB-universiteit in Brussel studenten gewaarschuwd tegen het stemmen op een nationalistische partij. Volgens hem leiden alle machtsdeelnames met nationalisten namelijk tot rampen. “We spreken te weinig over de puinhopen van het nationalisme”, zo citeerde HLN de premier. Het is te verwachten dat naar mate de verkiezingen van ’24 naderen dergelijke boodschappen zullen toenemen. Het nationalistische Vlaams Belang behaalde 25% in de meest recente peiling.

De Croo had het voornamelijk over democratie tijdens zijn spreekbeurt. “Democratie is omgaan met honderden, duizenden meningen”, zo stak de Croo van wal. “Bijna alles wat je met verschillende meningen doet, leidt tot beter resultaat. Een meer diverse beslissingstafel neemt dan ook de beste beslissingen.”

Premier van regering die 500 dagen nodig had looft diverse België

De Croo lijmde daar meteen ook een Belgicistisch verhaal aan. “Ik hoor al heel mijn leven dat België een land van verschillende meningen is, met verschillende talen, en dat dat een nadeel is”, zo zei De Croo nog volgens HLN. “Maar precies het omgekeerde is waar.” Een opmerkelijke stelling, gezien de premier een regering leidt die pas in september 2020 werd gevormd, bijna 500 dagen na de verkiezingen in 2019.

En De Croo had het duidelijk ook niet over elke mening die een verrijking zou zijn. De studenten aan de VUB werden gewaarschuwd tegen het Vlaams-nationalisme, vandaag vertegenwoordigd door het Vlaams Belang en N-VA. Met die partijen zouden we gaan naar “de puinhopen van het nationalisme, en daar spreken we veel te weinig over”, aldus nog De Croo. “Pleidooien die zeggen dat het allemaal beter zal zijn als we allemaal van dezelfde regio afkomstig zijn, of allemaal dezelfde taal spreken, dat is de lokroep van de eenvoud. Geef mij één voorbeeld van zo’n lokroep die niet tot de massale vernietiging van welvaart heeft geleid.”

De lokroep van nationalisme in Vlaanderen en Europa

In oktober feliciteerde De Croo nog Italiaans premier Giorgia Meloni van de rechtsnationalistische Fratelli. Meloni vormt in Italië een regering met de nationalisten van Lega (die samen in de EP-fractie ID zitten met het Vlaams Belang). Ook in Zweden kwamen recent rechtsnationalisten aan de macht. Andere Europese voorbeelden waar nationalisten recent “de vernietiging van de welvaart” zouden hebben georganiseerd zijn Nederland, Estland, Oostenrijk en Denemarken.

Eind maart kwam ‘De Grote Peiling’ uit van de DPG Mediagroep. Daaruit bleek dat het Vlaams Belang 25% zou behalen, N-VA zou tweede grootste partij worden met 21,6% van de stemmen. Open Vld dook dan weer onder de psychologische grens van 10%.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen