-0.7 C
Brussel

Amper 51 Waalse werkzoekenden solliciteerden in Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vorig jaar stuurde de VDAB 117.000 vacatures door naar de Waalse arbeidsbemiddelaar Forem. Daarop reageerden slechts 51 Waalse werkzoekenden met een sollicitatie, dat meldt De Tijd. Gezien de aanhoudende krapte vinden economen het een gemiste kans om de vele vacatures in te vullen. In eerste instantie wordt gekeken naar het buitenland, maar het zou beter zijn moesten werkzoekenden uit Wallonië en Brussel eerst naar de Vlaamse vacatures geleid worden, klinkt het.

Doordat de VDAB een samenwerkingsovereenkomst heeft met de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris zijn de cijfers in het hoofdstedelijk gewest iets beter. De VDAB stuurde 14.000 vacatures door naar Actiris, daarop kwam reactie van 251 Brusselaars. In 10 jaar tijd zijn er meer Brusselaars in Vlaanderen gaan werken. Het aantal Walen is daarentegen teruggevallen. In 2012 waren er bijna 51.000 Waalse werknemers in Vlaanderen. Eind 2022 is dat cijfer sterk gedaald naar 45.000 werknemers. In West-Vlaanderen zijn er zelfs meer Fransen dan Walen aan de slag.

Te weinig sancties voor werkzoekenden die niet reageren

Ook op het vlak van sancties is er een opvallende kloof tussen de deelstaten. VDAB geeft 2,9% van de werkzoekenden een sanctie, zoals een schorsing van de uitkering. Maar critici vinden dat de VDAB het nog te weinig doet. En over de taalgrens gebeurt het zelfs nog minder. Forem sanctioneert 1,1% terwijl Actiris amper 0,2% bestraft.

Kamerlid voor het Vlaams Belang Hans Verreyt reageert dan ook kritisch op Twitter. Hij pleit voor een splitsing van het arbeidsmarktbeleid. “De volledige splitsing van het arbeidsmarktbeleid en de sociale zekerheid is noodzakelijk. Iedere regio maakt dan zijn eigen politieke keuzes en ontvangt daarvoor ook de baten en kosten.”

Minister Brouns pleit voor meer interregionale mobiliteit

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) pleit dan weer voor een betere samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië. Maar hij ziet ook dat er weinig schot in de zaak komt. “Zonder stok achter de deur wordt het moeilijk hen in Vlaanderen aan de slag te krijgen”, zegt de minister. Tegen de zomer wil hij de onderhandelingen over een samenwerking tussen de VDAB en Forem afronden. “Vlaanderen heeft 234 knelpuntberoepen, Wallonië veel werkzoekenden. Daar liggen kansen.” Maar of ze zullen worden gegrepen in Wallonië is een ander paar mouwen.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen