21.8 C
Brussel

Amerikaans onderzoek na gelekte documenten over Oekraïne

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Documenten van het Pentagon die vrijdag op verschillende sociale media werden geplaatst, lijken details te bevatten over de hulp van de VS en de NAVO aan Oekraïne. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident, zo meldt Euronews. De afbeeldingen van de documenten kunnen ook zijn gewijzigd of gebruikt als onderdeel van een desinformatiecampagne.

De documenten, die oorspronkelijk op Discord zouden zijn geplaatst en op grote schaal zouden zijn gedeeld op sociale media zoals Twitter, zijn als “geheim” bestempeld. Ze lijken op routine-updates die de Joint Staff van het Amerikaanse leger dagelijks zou produceren maar niet publiekelijk zou verspreiden.

Ze zijn gedateerd van 23 februari tot 1 maart en geven wat lijkt op details over de voortgang van wapens en uitrusting die naar Oekraïne gaan, met preciezere tijdschema’s en hoeveelheden dan de VS doorgaans openbaar maken. Markeringen op de documenten suggereren dat ze mogelijk zijn gedeeld met onder meer Oekraïne en NAVO-bondgenoten.

Documenten over Oekraïne

Details over een eventueel gepland Oekraïens tegenoffensief zijn niet te vinden. Sommige kopieën van de documenten bevatten onnauwkeurigheden of regelrechte bewerkingen, waardoor sommigen de echtheid van de documenten in twijfel trekken.

De grafieken en diagrammen beschrijven de status van het slagveld van beide partijen van een maand geleden, de militaire bewegingen van de VS in de afgelopen 24 uur, het aantal personeelsleden en de plaatselijke weersvooruitzichten.

Het Amerikaans onderzoek

In een verklaring vrijdag zei Sabrina Singh, een woordvoerster van het Pentagon, dat het ministerie van Defensie de zaak “formeel heeft doorverwezen” naar het ministerie van Justitie voor onderzoek.

Een anonieme Amerikaanse functionaris zei dat de eerste documenten lijken op gegevens die de Joint Staff produceert, hoewel sommige cijfers niet kloppen. Zelfs als ze legitiem waren geloven de VS dat de documenten weinig echte inlichtingenwaarde hebben, omdat veel ervan informatie is die Rusland al zou weten of van het slagveld zou kunnen afleiden.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen