9.7 C
Brussel

Ambulanciers vaak uitgebuit: Sneppe (VB) eist onderzoek

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil de “wijdverspreide uitbuiting” van ambulanciers tegengaan. Uit documenten die de Vlaams-nationalistische partij inkeek, blijkt immers en onder meer dat een ambulanciersdienst uit Lochristi bedenkelijk omgaat met contracten van personeel. Ambulanciers worden vaak geduwd in een statuut van schijnzelfstandigheid waardoor hun sociale bescherming vermindert. “Het Vlaams Belang wil dit tot op de bodem uitspitten en vraagt een onderzoek”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang).

De ‘uitbuiting’ van ambulanciers blijkt weinig overdreven. Ambulanciers die verplicht zijn om 288 uur per maand beschikbaar te zijn, hun loon zien dalen bij onbedoelde fouten, nauwelijks een beroep kunnen doen op onze sociale zekerheid… Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wantoestanden die nu worden aangekaart door het Vlaams Belang.

Via Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang) heeft de partij toegang gekregen tot bezwarende documenten. Uit deze documenten blijkt dat bij minstens één ambulancedienst in Lochristi ambulanciers al jarenlang worden tewerkgesteld onder een schijnzelfstandigenstatuut. Vaak zijn de ambulanciers zelf hier niet van op de hoogte totdat ze er door de RSZ op worden aangesproken. Getuigenissen wijzen erop dat deze misstanden “wijdverspreid zijn in Vlaanderen.”

Het Vlaams Belang eist nu van volksgezondheidminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) een grondig onderzoek en wil de wantoestanden dringend aanpakken. “We hebben nood aan een diepgaand onderzoek, zodat de onderste steen naar boven komt”, concludeert Sneppe in een reactie. “Onze ambulanciers mogen niet het slachtoffer worden van vriendjespolitiek en belangenvermenging. Ze hebben recht op een correct statuut, gekoppeld aan degelijke arbeids- en loonvoorwaarden.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen