18 C
Brussel

Almaci feliciteert Turks-extremistische Grijze Wolven-speler

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Drie maal applaus. Dat is hoe oud-voorzitter Meyrem Almaci (Groen) reageerde op de voetbaloverwinning van Turkije in het EK. Het Aziatisch land mag immers spelen in het Europees Kampioenschap en won dinsdag tegen Oostenrijk. Opmerkelijk echter: Turkse voetbalheld van de dag, Merih Demirel, blijkt een aanhanger van de rabiate Turks-extremistische Grijze Wolven. Voetbalbond UEFA is zelfs een onderzoek gestart naar Demirel omdat de speler in de desbetreffende wedstrijd dinsdag de Grijze Wolven-groet bracht met beide handen. Dat brengt onder meer De Telegraaf.

Drie lichtbruine applaus-emoji’s. Zo reageerde Groen-politica en Kamerlid Almaci – zelf van Turkse origine – op de voetbaloverwinning van de Turken en Demirel via X (Twitter). Almaci haar voorliefde voor Turkije – ondanks geboren te zijn in Sint-Niklaas – overstijgt kennelijk zelfs ideologische grenzen. Groen is namelijk een links-progressieve partij. De Grijze Wolven… zijn dat zeker niet. En een volle dag na de controverse staat Almaci haar tweet er nog altijd.

Tribaal populisme bij linkse partijen kruipt waar het niet gaan kan

De UEFA is immers een onderzoek gestart naar Demirel. Na zijn doelpunten tegen Oostenrijk maakte Demiral met zijn twee handen namelijk de wolvengroet, die geassocieerd wordt met de extreemrechtse beweging van de Grijze Wolven. Geen ongelukje, want de voetballer postte de foto zelf op social media. Daarop is de groet met beide handen namelijk overduidelijk te zien.

Op sociale media hagelt het kritiek. Een X-gebruiker stelt zo: “Voortdurend zagen over het gevaar van extreemrechts in Vlaanderen, braaf applaudisseren als het van Turkije komt, Mevrouw Almaci kan dat.”

Of Almaci haar tweet nog zal verwijderen, valt te betwijfelen. Bij linkse partijen speelt tribaal populisme immers een belangrijke rol in het aantrekken van allochtone kiezers, in dit geval kiezers van Turkse origine. En van alle Turkse gemeenschappen in Europa stemmen de Turkse Belgen het meest op de aan de Grijze Wolven-gelieerde Recep Erdogan.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen