13.3 C
Brussel

“Alexander De Croo is de dweil van de regering”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit eerder onderzoek van De Grote Peiling bleek dat maar liefst driekwart van de Belgen geen Vivaldi II wil. Ook zit de bevolking niet te wachten op een tweede keer De Croo aan het roer. Over beide landsdelen ziet zes op de tien hem liefst vertrekken. In het ‘grote regeringsrapport’ van Humo heeft prof. dr. Carl Devos (politicoloog UGent) premier Alexander De Croo (Open Vld) evenmin gespaard. “Van de geplande politieke vernieuwing is geen sprake”, stelt Devos.

Devos legt de vinger meteen op de wonde. “De regering-De Croo startte ambitieus. Er zouden grote hervormingen komen, ze zouden anders aan politiek doen, met meer respect voor elkaar, en tonen dat België wél deftig kan worden bestuurd”, begint Devos zijn analyse in Humo. “Herinner je zijn quote bij de regeerverklaring: ‘Individual talent wins games, teamwork wins championships.’ Wat blijft daar nog van over? De coronacrisis werd goed beheerd, maar de noodzakelijke hervormingen kwamen er niet, de begroting is een ramp, onze energiebevoorrading blijft onzeker, de teamgeest zit onder nul en van de geplande politieke vernieuwing is geen sprake.”

Volgens Devos heeft de regering-De Croo een gebrek aan toekomstvisie, en blijven hete hangijzers zoals pensioenen, fiscaliteit en arbeidsmarkt onaangepakt. “(…) de premier blijft alles schelletje per schelletje aanpakken. Zo krijg je mini-akkoordjes die verbleken bij wat nodig is om het land weer op de rails te krijgen. Ik zie ook geen plan om het budget recht te trekken. Waar gaan we straks al het geld vinden voor het klimaat, defensie en de pensioenen? We zijn de toekomst aan het hypothekeren. Daar maak ik me zorgen om”, vervolgt de politicoloog.

De traditionele partijen vrezen de kiezer

De professor politicologie legt de schuld echter bij de kiezer. “De kiezer heeft de kaarten verschrikkelijk moeilijk gelegd door zeer verdeeld te stemmen. Het is lastig om te regeren met zo’n bonte coalitie van kleine partijen in permanente campagnemodus, omdat ze bang zijn om wéér klop te krijgen van de kiezer.”

Dat het vormen van een onwerkbare monstercoalitie – waarbij het premierschap wordt overgelaten aan de partij die als zevende uit de stembus kwam – allicht niet beantwoordt aan de wensen van de kiezer, is iets waar Devos handig omheen danst. Hij geeft echter wel toe dat “als je als zevende partij de premier levert (…) je de dweil van de regering” wordt.

Veel moeten we volgens Devos niet meer verwachten van De Croo. Sinds begin vorige maand zit de premier immers al in campagnemodus. Een campagne trekken en tegelijkertijd het land besturen, is immers een onwerkbare combinatie.

BRON:Humo
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen