22.2 C
Brussel

Agent slaat Tom Van Grieken op betoging voor zorgsector

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een delegatie van het Vlaams Belang werd door de politie verhinderd om steun te uiten aan de betogers uit de zorgsector. Voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) kreeg daarbij een rake slag in het aangezicht van een agent die bruusk een spandoek af trachtte te nemen. De Vlaams Belang-manifestanten werden bovendien administratief aangehouden. 

Dinsdag vond in Brussel een grootschalige betoging voor de zorg- en welzijnsector plaats. De initiatiefnemers klagen de lange wachtlijsten, toenemende personeelstekorten en structurele onderinvestering in de sector aan, een problematiek die het Vlaams Belang reeds lang aankaart. De Vlaams-nationale partij was dan ook aanwezig met een delegatie parlementsleden en medewerkers. Zij stonden met een ‘een hart voor de zorg’-spandoek en ‘zorg voor de zorg’-posters langs de route van de betoging.

Zonder aanleiding omringde de politie echter de delegatie van het Vlaams Belang, en verboden ze hen een statische deelname aan de betoging. Wanneer een agent hardhandig het spandoek trachtte af te nemen, hield Van Grieken hem op afstand, waarop de agent reageerde met een rake slag in het aangezicht van de Vlaams Belang-voorzitter.

Hierna werden de aanwezige Vlaams Belangers administratief aangehouden.

“Op die manier geeft de PS-burgemeester zijn orders aan de politie”

Van Grieken reageerde vol ongeloof op de ongeoorloofde actie van de agressieve agent. “Als jullie betogen, dan staan wij hier ook voor jullie, dan is het geen probleem”, zei de Vlaams Belang-voorzitter tegen de Franstalige agent in kwestie. “Wij blijven hier staan.”

“Vandaag wilde het Vlaams Belang zich solidair tonen met de zorgsector, met al die zorg- en verpleegkundigen die elke dag het beste van zichzelf geven”, reageerde Van Grieken nog in een latere zelf geposte video. “Die sector waar al die politici voor applaudisseerden tijdens corona, maar nu niet te bekennen zijn. We wilden een signaal geven dat het anders moet en dat er opnieuw respect moet zijn voor de mensen van de zorg. Maar dit was niet naar de zin van de burgemeester van Brussel [Philippe Close (PS), red.]. Hij heeft deze jongens en meisjes [van de politie] opgetrommeld om ons manu militari te verplaatsen met het nodige geweld.”

Ook Ellen Samyn tegen grond gewerkt

Naast Van Grieken die een vuistslag in het aangezicht kreeg, werd ook Kamerlid voor het Vlaams Belang Ellen Samyn tegen de grond gewerkt. Zij kreeg daarna tevens een kniestoot van een andere agent.

“Op die manier geeft de PS-burgemeester zijn orders aan de politie”, zo zei Van Grieken verder. “En ik neem het ze persoonlijk niet kwalijk, want ze springen iedere dag in de bres voor onze veiligheid. Maar dat ze zich nu voor de kar laten spannen, voor het systeem, voor de Franstalige PS-burgemeesters, dat stoot mij ongelooflijk voor de borst.”

“Vandaag worden wij opgesloten in hun cordon, maar in 2024 zal er geen zijn”, besluit Van Grieken. “Wij zullen er zijn, voor onze mensen. En vooral voor de jongens en meisjes in de zorg die het beste van zichzelf geven.”

De bevoegde politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene werd gecontacteerd, maar dient nog steeds een reactie te geven.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen