13.5 C
Brussel

Afval- en recyclagesector kwaad op Demir

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De federatie van de afval- en recyclagebedrijven trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen subsidieknip van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Die subsidieknip houdt in dat er een steunverlaging komt voor bio-energieprojecten. Maar de federatie gaat niet akkoord en spreekt van woordbreuk, dat meldt De Tijd.

Eind vorig jaar verlaagde minister Demir het aantal groenestroomcertificaten dat de overheid aan bio-energieprojecten geeft. Maar daar gaat de federatie van de afval- en recyclagebedrijven niet mee akkoord. “We zijn niet tegen een aanpassing van de certificaten, maar dat doen voor bestaande contracten is woordbreuk”, stelt Stany Vaes, algemeen directeur van de federatie.

“Het is problematisch dat de baten voor bepaalde installaties worden aangepast op basis van theoretische vermoedens, zonder rekening te houden met de kosten in de praktijk.” De aanpassing van de certificaten draagt enkele nadelen in zich. Zo zouden de logistieke kosten voor de aanvoer van het afval te duur worden. Het voortbestaan van enkele bedrijven staat daardoor op het spel.

Demir zet in op een nog grotere CO2-voetafdruk in plaats van meer groene energie

Demir zal met de aanpassing ervoor zorgen dat er juist minder groene energie zal geproduceerd worden. “Dat betekent niet alleen dat we in Vlaanderen minder groene energie zullen produceren, ook dat ons biologisch afval een grotere CO2-voetafdruk zal krijgen omdat het meer kilometers zal afleggen tot aan de uiteindelijke verwerkingslocatie”, zegt Vaes in De Tijd.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen