8.3 C
Brussel

Van Grieken bespot De Moor nadat asielkrakers gebouw Wetstraat kraken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Wetstraat in Brussel hebben activisten en asielzoekers een gebouw vlak naast het hoofdkwartier van cd&v gekraakt, zo meldt VRT NWS. De bedoeling is om er 70 asielzoekers te huisvesten. Op die manier willen ze druk zetten op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v). Het Vlaams Belang reageerde alvast spottend en verwees naar een eerdere actie die de rechtse partij voerde genaamd ‘Nicole, vang ze zelf op’. Voorzitter Tom Van Grieken ziet nu zijn actie realiteit worden.

Zondagmiddag verzamelden verschillende activisten voor de Wetstraat 9. De betogers waren voorzien van maskers die Alexander De Croo (Open Vld) en Nicole De Moor (cd&v) uitbeelden. Het pand zelf staat volgens de actievoerders al twee jaar leeg.

“Dan komen wij naar haar toe”

Het gebouw is een van de laatste beschermde neoclassicistische herenhuizen in de wijk en wordt al sinds woensdag gekraakt door een tiental mensen. De actievoerders willen er in totaal 70 mensen van onderdak voorzien. Aanvankelijk verhinderde de politie toegang tot het gebouw, maar de agenten lieten de activisten na enige tijd toch binnen.

“Als Nicole De Moor niet naar ons wil luisteren, komen wij naar haar toe”, zegt actievoerder Yan via VRT. We willen haar eraan herinneren dat er hier en nu oplossingen nodig zijn voor de opvangcrisis. Tegelijk willen we mensen huisvesten.” Hij is lid van het collectief ‘Stop de Opvangcrisis’.

Die opmerkingen werden ook opgemerkt door Vlaams Belang-kopman Van Grieken die een parallel trok met de krakersactie en een betoging van een maand geleden aan de kantoren van De Moor, waarbij de partij Nicole De Moor oproep om ‘zelf asielzoekers op te vangen’. En nog: “Nicole, ons land is vol!”

Strategie om zo lang mogelijk te blijven

Datzelfde collectief kraakte eerder al het toekomstige nationale crisiscentrum in de Noordwijk. Ook daar werden toen 70 asielzoekers ondergebracht. Ongeveer een maand geleden verwijderde de politie de krakers uit het gebouw na een tussenkomst van de vrederechter. Naar eigen zeggen willen de actievoerders een soortgelijke strategie hanteren in de Wetstraat en politietussenkomst zo lang mogelijk uitstellen.

“Doordat de politie kon vaststellen dat het pand al bewoond is, kunnen zij in principe niet meteen overgaan tot de ontruiming”, aldus ook activiste Hanne via de VRT. “Als de eigenaar het pand wil laten ontruimen, zal die een procedure moeten opstarten bij het vredegerecht.” Zo verliep het ook bij de evacuatie van het toekomstige crisiscentrum.

Sotieta Ngo, directrice van Ciré, de Franstalige tegenhanger van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, denkt dat het niet het laatste pand is dat gekraakt zal worden. “Ik vrees dat gelijkaardige kraakpanden massaal zullen opduiken. We weten dat er in Brussel veel leegstaande gebouwen zijn en die zouden wel eens bezet kunnen worden om asielzoekers op te vangen.”

BRON:VRT
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen