13.3 C
Brussel

Actievoerders Greenpeace voor de rechtbank

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Veertien actievoerders van milieu-organisatie Greenpeace zullen in juni voor de rechtbank moeten verschijnen, dat meldt VRT NWS. Dat komt omdat ze afgelopen weekend de gasterminal van Fluxys in de haven van Zeebrugge zijn binnengedrongen. Daar klommen ze op de dokken waar de tankschepen vloeibaar gas laden en lossen. Met de actie vroeg Greenpeace een stop op alle nieuwe gasinfrastructuur en een Europees plan om tegen 2035 uit gas te stappen.

Zaterdagochtend voeren vijf rubberboten van Greenpeace het terrein van Fluxys op. Vervolgens klommen de actievoerders op de dokken die gebruikt worden om gastankers te laden en lossen. Activisten ontvouwden een spandoek met de boodschap ‘Gas kills, Fluxys guilty’. “We zijn hier vandaag om te eisen dat Fluxys stopt met nieuwe gasprojecten. Tegen 2035 moeten we voorgoed van het gas af zijn”, aldus energie-expert bij Greenpeace Mathieu Soete.

Volgens Greenpeace dragen veel Amerikaanse en Europese bedrijven de verantwoordelijkheid om gas te presenteren als het belangrijkste antwoord op de sluiting van de Russische pijpleidingen. “Onder druk van bedrijven als Fluxys worden hier en in de VS talloze nieuwe gasprojecten en terminals gebouwd. Dit bedreigt hele gemeenschappen en heeft rampzalige gevolgen voor het milieu en het klimaat. Dit kunnen we niet aanvaarden”, klinkt het bij Soete.

Actievoerders Greenpeace moeten zich juridisch verantwoorden

Na de actie heeft de politie veertien mensen opgepakt en verhoord. Momenteel zijn ze reeds vrijgelaten. Toch zullen ze in juni voor de rechter moeten verschijnen om zich te verantwoorden. Greenpeace begrijpt alvast niet waarom dat moet gebeuren. Volgens hen was de actie geweldloos en heeft het geen schade aangericht.

Net als het leeuwendeel van de groene dogmatici ziet ook Greenpeace geen oplossing in kernenergie. Ze gaan er prat op dat enkel een groene energietransitie tot een oplossing kan leiden. Al het andere dient er dus aan te geloven.

BRON:VRT NWS
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen