1.1 C
Brussel

ABVV ontvangt pro-Palestijnse ‘Women Only’-infosessie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Ontdek en leer bij over de geschiedenis en huidige situatie in Palestina, en de invloed die de media heeft (sic), tijdens deze boeiende infosessie!” Dat is de schijnbaar onschuldige beschrijving van het evenement dat plaatsvond afgelopen zondag, in de ABVV-zaal in Hasselt. Onderaan de affiche werd echter duidelijk gesteld: ‘Women Only’. Toegang ontzeggen op basis van geslacht is juridisch evenwel bedenkelijk.

Sinds de start van het conflict in Israël tussen de Israëlische staat en Hamas is overal in Europa protest ontstaan, veelal van pro-Palestijnse aard. Verschillende manifestaties en zelfs rellen vonden reeds plaats waarin vooral islamitische inwoners hun aversie jegens Israël duidelijk maakten. De import van conflicten uit het Midden-Oosten is zo nogmaals duidelijk gemaakt. Eén manifestatie in Brussel was zelfs zodanig extreem en islamistisch dat de FGTB (de Franstalige tak van de ABVV) zich terugtrok.

Women only

Wat ABVV echter niet introk was een opmerkelijke lezing afgelopen zondag. Die vond plaats in de zalen van de socialistische vakbond in Hasselt, in de Gouverneur Roppesingel. De lezing had een duidelijk pro-Palestijns karakter en leek de media te viseren die ‘fake news’ rond Israël en Palestina zouden publiceren.

Nog meer opmerkelijk: de lezing in kwestie was exclusief toegankelijk voor vrouwen. Op reclame gepubliceerd door een van de organisatoren – gekend als ‘zoubidoubi’ op Instagram en verbonden aan kickboxclub ‘Team Karatas’ – is onderaan duidelijk te lezen ‘women only’. Dat is gezien de anti-discriminatiewetgeving een bedenkelijke communicatie.

Of deze discriminatoire toegangsregels gekend waren bij ABVV is niet duidelijk. De vakbond weigerde in elk geval te reageren op vragen van de redactie ondanks verschillende oproepen en berichten.

Lees ook:

Conflict Israël-Hamas stroomt over op Vlaamse straten

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen