Vorig jaar vonden er maar liefst 8.300 abortussen plaats in Vlaamse abortuscentra. Dat is een record en meldt HLN. Volgens bestuurders van die centra is de stijging evenwel veroorzaakt door de informatie die wordt verspreid op sociale media over de schadelijke medische en endocriene effecten van hormonale anticonceptie. Dat zijzelf en geestesgenoten binnen de linksprogressieve partijen steeds feller abortus promoten en steeds lossere regels eisen, lijkt men niet te zien als een oorzaak. Ook nu is Carine Vrancken, directeur van de LUNA-abortuscentra, van mening dat de cijfers juist een reden zijn voor langere uitvoertermijnen en de afschaffing van de 6 dagen bedenktijd.
De abortuscentra in Vlaanderen zagen in 2023 maar liefst 10.000 aanstaande moeders een bezoek brengen. 8.300 van hen door met een abortus. Dat is een enorme stijging. In 2012 vonden er nog 6.000 abortussen plaats, in 2022 waren er een 7.000-tal behandelingen. Het nieuws komt er bijna gelijktijdig met het nieuws over het steeds moeilijker worden om een kind te adopteren. In het binnenland worden amper 20 baby’s per jaar voor adoptie geplaatst. Bepaalde abortuscentra leggen dit alternatief ook niet meer voor aan hun klanten, niettegenstaande dit wettelijk verplicht is.
Sensibilisering rond de pil zou zorgen voor meer abortussen…
De grote oorzaak zien de mensen achter de abortuscentra in de sensibilisering rond de schadelijke effecten van klassieke/hormonale anticonceptie. “Hormonen hebben een negatieve connotatie gekregen, terwijl ons hele lichaam er eigenlijk vol mee zit”, vertelt Vrancken in HLN. Een rare redenering natuurlijk, want het is net omdat ons lichaam vol zit met hormonen dat het gevaarlijk is om te spelen met die fragiele balans. Endocrinologie is dan ook een ganse medische wetenschap die hormonale verstoringen probeert te voorkomen/behandelen.
De groeiende cijfers zijn evenwel geen reden om gas terug te nemen, vinden zowel LUNA vzw als het abortuscentrum van de VUB (VUB Dilemma). Zij eisen nu dat de ingreeptermijn (thans 12 weken) wordt verlengd richting 20 weken en dat de bedenktermijn van 6 dagen (de tijd die moet gevolgd en gewacht worden tussen aanvraag en ingreep) wordt afgeschaft. Opmerkelijk dan: dezelfde organisaties die stellen te staan voor vrije keuze van vrouwen, zijn tegen reflectie en bedenktijd voor diezelfde vrouwen.
Eerder vorig jaar werd ook gekend dat minstens abortuscentrum VUB Dilemma actief en openlijk de abortuswet overtreedt. Anne Verougstraete, gynaecologe bij Dilemma zei zo zonder schroom op Radio 1 dat ze bij Dilemma de wettelijke verplichting rond het informeren over alternatieven (zoals adoptie) al jaren breken.
Lees ook:
Academici en politici verzetten zich tegen versoepeling abortus in open brief