8.6 C
Brussel

Aantal geslachtswijzigingen burgerlijke stand groeit opnieuw

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 2023 hebben zo’n 633 mensen hun geslachtsregistratie laten wijzigen bij de burgerlijke stand. Dit is weer een groei ten opzichte van voorgaande jaren. De meeste wijzigingen vinden plaats bij jongeren. Dat meldt HLN.

Het afgelopen jaar lieten in totaal zo’n 633 mensen hun geslachtsregistratie wijzigen bij de burgerlijke stand en in het bevolkingsregister. In 2022 waren dit er nog maar 569 en in 2021 slechts 512.

Het is sinds januari 2018 niet meer verplicht aan bepaalde medische voorwaarden te voldoen als iemand zijn geslachtsregistratie wil wijzigen. Sinds juli 2023 zijn de voorwaarden nog verder versoepeld en kan iemand zij geslachtsregistratie een tweede maal laten wijzigen, zonder dat hier een rechter aan te pas komt.

Het overgrote deel van de wijzigingen in geslachtsregistratie vindt plaats bij jongeren: 423 van de 633 waren tussen de 18 en 29 jaar. Daarnaast zijn er nog 52 wijzigingen doorgevoerd bij minderjarigen. Hiervoor is alleen een verklaring van een jeugdpsychiater nodig.

Medio 2023 werd aangekondigd dat werknemers van de gemeente Gent 20 dagen ‘transitieverlof‘ konden krijgen. Iedereen die zegt een ’transitieproces’ door te maken, heeft hier recht op.

BRON:HLN
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen