18 C
Brussel

Aantal borelingen in Vlaanderen met buitenlandse nationaliteit stijgt sterk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 2023 had bijna één op de zeven borelingen (14 procent) in Vlaanderen een buitenlandse nationaliteit. Dit blijkt uit recent vrijgegeven cijfers van Statistiek Vlaanderen en wordt gemeld door Het Nieuwsblad. Volgens het Vlaams Belang is een migratiestop meer dan ooit aan de orde.

De cijfers variëren sterk per regio. In Brussel had zelfs meer dan één op de drie pasgeborenen (35 procent) een buitenlandse nationaliteit. In Wallonië lag het aandeel in 2023 lager, namelijk op 9 procent. Opmerkelijk is ook het aandeel borelingen met een nationaliteit van buiten de Europese Unie. In Vlaanderen en Wallonië had 6 procent van de borelingen in 2023 een nationaliteit van buiten de EU. In Brussel was het aandeel aanzienlijk hoger, namelijk 26 procent.

Naast de cijfers over de nationaliteit van borelingen, tonen de statistieken ook een daling in het bruto geboortecijfer in Vlaanderen. Vorig jaar daalde dit cijfer opnieuw naar 9,3 per 1.000 inwoners, het laagste niveau sinds minstens 1992. Sinds 2010 is er een dalende trend zichtbaar in het geboortecijfer, met uitzondering van een lichte stijging in 2021.

“Immigratiestop is broodnodig”

De dalende geboortecijfers en de stijgende diversiteit onder pasgeborenen weerspiegelen de bredere demografische en maatschappelijke veranderingen in Vlaanderen. Dat is ook Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang) niet ontgaan.

“Onze bevolkingssamenstelling wijzigt snel”, vertelt ze aan V-NIEUWS. “Daarvoor moet je niet alleen kijken naar het aantal personen met vreemde nationaliteit in dit land, maar ook naar de mensen die wél over onze nationaliteit beschikken, maar een buitenlandse herkomst hebben (21,1% in België in 2023).”

“Het Vlaams Belang wil de Vlamingen op 1 zetten, en de enige manier om dat te bereiken is een immigratiestop. Een immigratiestop dient niet om vreemdelingen te pesten. Een immigratiestop is broodnodig omdat het opengrenzenbeleid niet betaalbaar is, en de grote influx van mensen, die ons waarden- en normenpatroon niet delen en zich niet integreren, niet wenselijk is”, aldus nog het Kamerlid.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen