13.3 C
Brussel

Asielcijfers blijven exploderen: 2.703 in mei alleen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het aantal asielaanvragen blijft explosief toenemen. Dat blijkt donderdag uit de nieuwste asielcijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Het Vlaams Belang trekt – voor de zoveelste maal – aan de alarmbel, maar op het kabinet van bevoegd staatssecretaris Nicole De Moor (cd&v) gaat men kennelijk enkel op zoek naar extra opvangplaatsen. Dit desnoods door gemeentebesturen het mes op de keel te zetten.

De nieuwste cijfers van het CGVS zijn uitgebracht. In mei alleen werden 2.703 aanvragen geregistreerd. Dat brengt de teller voor 2023 nu reeds op 12.584. De meeste van de aanvragen komen uit Syrië en Afghanistan. Dat geeft de aanvragers een hoge kans op erkenning, niettegenstaande er 6 tot 9 veilige landen zijn op hun route naar België.

Op die manier zijn we in elk geval op koers om 30.000 asielaanvragen of meer op één jaar tijd te moeten slikken. Vorig jaar waren dat er 37.000 – nog los van de tienduizenden Oekraïners die in dit land verblijven. “En met een ongewijzigd beleid zal de instroom zeker niet afnemen”, waarschuwt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). En dus “aangezien elke structurele maatregel om de instroom in te dammen en de uitstroom te vergroten tot op heden is uitgebleven, is deze gang van zaken niet bepaald verrassend te noemen.”

Die massieve asielinstroom heeft ook een stevig prijskaartje. “Alleen al het feit dat het budget voor de asielopvang ondertussen werd opgetrokken tot de historische en astronomische hoogte van 921.600.000 euro, toont overigens aan dat ook deze regering zelf maar al te goed weet dat bij ongewijzigd beleid de instroom niet zal afnemen”, merkt Pas tot slot op in een persmededeling.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen