5.5 C
Brussel

Aanslag van Turken op PKK-leiders in België werd verijdeld

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De spanningen tussen Turken en Koerdische aanhangers van de PKK lopen al een hele week hoog op. Ondertussen blijkt dat er enkele jaren geleden een moordcomplot tegen Koerden in ons land werd verijdeld. Twee Turken, die in nauw contact stonden met de Turkse veiligheidsdiensten, werden daarvoor bij het Brusselse hof van beroep veroordeeld, zo meldt De Morgen.

De twee doelwitten van de geplande aanslag zijn al langer een doorn in het oog van Turkije. Zij staan immers hoog in de rangen van het Koerdistan Nationaal Congres (KNK). In juni 2017 konden bewakingscamera’s vastleggen hoe twee Turkse mannen op verkenning gingen aan de KNK-kantoren in Sint-Gillis, waar Kartal en Aydar vaak over de vloer kwamen. Zij wonen al decennia in België, maar staan op de Turkse ’terrorist wanted list’.

De twee Turkse mannen in kwestie, Haci A. en Zekeriya C., wilden een aanslag plegen op Kartal en Aydar. Hun plan was om op zoek te gaan naar gps-trackers om onder de auto’s van de doelwitten te monteren en een bestelwagen en een motorfiets te zoeken. Daarmee wouden ze vanaf een motorfiets vuren en die vervolgens in een bestelwagen stoppen om de opsporing te bemoeilijken.

Contact met Turkse veiligheidsdiensten

Haci A. was even tevoren echter overgelopen, waardoor speurders konden meeluisteren hoe de Turken in ons land een aanslag beraamden tegen de twee PKK-leiders. Hoewel het complot al van 2017 dateert, werden de verdachten in eerste aanleg vrijgesproken. Het Brusselse hof van beroep wist hen pas vorige maand te veroordelen tot 5 jaar cel.

Ook werd nu bevonden dat de twee daders nauw contact gehad zouden hebben met de Turkse veiligheidsdiensten en dat terwijl premier Alexander De Croo (Open Vld) afgelopen week nog maar vertelde dat “Onze veiligheidsdiensten verzekerd hebben dat er geen inmenging is van de Turkse overheid in de conflicten hier.”

Lees ook:

Barbara Pas hekelt inmenging van Erdogan in Koerdisch-Turkse rellen

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen