Van alle personen die het afgelopen jaar de Belgische nationaliteit ontvingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vroeg meer dan 95 procent de identiteitskaart in het Frans aan. “Het rondstrooien van de Belgische nationaliteit is een zoveelste verfransingsmechanisme in Brussel”, stelt Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) in een partijmededeling.
In Brussel neemt het aantal mensen dat de Belgische nationaliteit krijgt jaar na jaar toe. Zo ontvingen in 2021 nog 8.799 mensen hun nationaliteit, terwijl dit aantal in 2022 al opliep tot 11.393. In 2023 groeide dat verder naar 13.578. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v).
In de periode van 2021 tot en met 2023 lag het percentage identiteitskaarten aangevraagd in het Frans door deze ‘nieuwe Belgen’ in Brussel consequent tussen de 96 en 97 procent. De verfransing in Brussel wordt zo alsmaar groter.
Wetsvoorstel voor nieuw Wetboek Staatsburgerschap
“We werden de afgelopen jaren dan ook geconfronteerd met massale immigratie en de beruchte ‘Snel Belg’-wet, die slechts vervangen werd door een ‘Eenvoudig Belg’-wet”, stelt Pas vast. “Dat vooral de Franstalige partijen in dit land achter het massaal uitdelen van de nationaliteit staan, heeft een reden. Zij gebruiken het systeem als zoveelste middel om Brussel verder te verfransen.”
“Dat de inburgeringsvereisten langs Franstalige kant doelbewust zo mogelijk nóg lakser zijn dan die aan Vlaamse kant, is daar waarschijnlijk niet vreemd aan”, stelt het Kamerlid. Pas benadrukt opnieuw de oproep van het Vlaams Belang om de regels rond economische zelfstandigheid en inburgering aanzienlijk aan te scherpen.
Het Vlaams Belang stelt dat staatsburgerschap het resultaat moet zijn van een voltooid integratieproces. Men mag het niet beschouwen als een quasi-administratieve formaliteit. De partij zal daartoe in de Kamer een wetsvoorstel indienen voor een nieuw Wetboek Staatsburgerschap.