16.9 C
Brussel

800 mensen aanwezig op mars tegen abortus

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zo’n 800 mensen hebben zondag in Brussel deelgenomen aan een mars tegen de geplande uitbreiding van de regelgeving rond abortus. De betoging werd georganiseerd door Clara Life en vond plaats tussen 14 en 17 uur. Een links tegenprotest kon rekenen van 50 mensen, volgens onze verslaggevers ter plaatse. “Deze mars gebeurt jaarlijks en is toegestaan door de burgemeester. De route werd afgesproken met de politie en zou geen problemen mogen opleveren”, verklaarde politiecommissaris Christophe Servais aan Het Laatste Nieuws.

De organisatoren waarschuwen ervoor dat abortus een grondwettelijk recht zal worden. Zij zijn evenwel hoopvol na de beslissing van het Amerikaans Hooggerechtshof. Deze belangrijke rechtbank draaide in juni vorig jaar de federale verplichtingen rond abortus terug en droeg de bevoegdheid terug over aan de deelstaten. “Dat geeft ons hoop, maar in België verwachten we ons aan publiek activisme om abortus te laten erkennen als grondwettelijk recht”, verduidelijkte de organisatie. “We betogen dus om duidelijk te maken dat een recht op abortus niet bestaat.”

Tijdens de mars waren verschillende organisaties aanwezig waaronder de rechts-conservatieve studentenvereniging KVHV.

Wetgeving abortus nu

Sinds 2018 staat abortus niet meer in het strafwetboek. Toen werd de praktijk om ongeboren baby’s te doden in een aparte wet gegoten. Deze wet stelt dat abortus mogelijk is voor het einde van de 12e week na bevruchting. Hiervoor moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden. De zwangere vrouw moet zich niet meer beroepen op een noodsituatie, maar de ingreep mag ook pas gebeuren na een bedenktijd van minstens 6 dagen. Bovendien moet de zwangere vrouw ingelicht worden over alternatieven zoals adoptie.

Opmerkelijk, eerder vorige maand zij een gynaecologe verbonden aan abortuscentrum Dilemma (VUB) via Radio 1 nog dat ze bij hun praktijk die laatste wettelijke verplichting “al jaren” niet meer uitvoeren.

Na de 12e week wordt het in België moeilijker om abortus uit te voeren. Daarna moet de zwangere vrouw aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de zwangerschap een ernstig gevaar inhouden voor de gezondheid van de vrouw, ten tweede moet er advies gevraagd worden aan een tweede arts.

Socialisten en liberalen tegenover Vlaams nationalisten

In 2022 probeerden PS en Open Vld in het parlement nog te onderzoeken hoe ze abortus konden verankeren in de grondwet. “Ik ben ervan overtuigd dat het een grondrecht is van vrouwen en ik bond ook dat wij on ons land, of zelfs Europees verband, stappen moeten zetten om dat recht grondwettelijk te verankeren”, zo zei Gwendolyn Rutten vorig jaar in De Zevende Dag.

Het Vlaams Belang verklaarde vorig jaar nog abortus best beperkt blijft tot drie categorieën. “Voor Vlaams Belang moet abortus mogelijk zijn wanneer het leven van de vrouw in gevaar is, wanneer het ongeboren kindje niet levensvatbaar is en in geval van verkrachting”, verklaarde partijvoorzitter Tom Van Grieken aan de VRT. De partij verkondigde tevens dat het niet wil morrelen aan de huidige wetgeving rond abortus.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen