14.3 C
Brussel

8 opgepakte terroristen zijn moslimextremisten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De 8 verdachten die eerder deze week werden opgepakt wegens het plannen van een aanslag zijn moslimfundamentalisten. De bijna-daders werden maandag doorheen het land opgepakt, van Molenbeek tot in Antwerpen en Eupen. Sommigen hebben een uitgebreid verleden en werden al een poos gevolgd door Staatsveiligheid. Veel van de verdachten zijn bovendien bijzonder jong, wat ook verklaart waarom er zoveel op vrije voeten nog waren ondanks eerdere feiten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. 

Het netwerk gaat al even terug, zo blijkt. Veel draait rond een Kosovaarse verdachte, in de media louter vermeld als Sebastian B., die al in 2020 met kompanen uit Eupen een aanslag plande op een politiekantoor in Luik. S.B. was toen 17 jaar oud. Met andere woorden: hij kwam vliegensvlug weer vrij na een korte opsluiting in een jeugdinstelling.

Gelukkig werd Sebastian B. wel opgevolgd, ook op sociale media. Met die informatie bleek al vanaf 2021 dat er opnieuw iets op til was in de kringen rond S.B., die in contact bleef met andere moslimextremisten. Het onderzoek naar deze nieuwe plannen wees uit dat twee figuren anders dan S.B. een hoofdrol speelden, al willen de veiligheidsdiensten nog niet kwijt wie die precies zijn.

In ieder geval werden er deze week 8 huiszoekingen uitgevoerd – in Merksem, Borgerhout, Deurne, Molenbeek, Zaventem, Schaarbeek en Eupen – waarbij tevens 8 mensen werden opgepakt. Zeker vijf van hen worden verdacht om voorbereidingen te hebben getroffen voor een terreuraanslag. De onderzoeksrechter beslist later wie wordt aangehouden.

Gevaar van moslimextremisten blijft aan

Het federaal parket drukte alvast de nood aan waakzaamheid uit en noemde de opgepakte  moslimfundamentalisten “jongvolwassenen die in korte tijd geradicaliseerd zijn en plots woeste plannen ontwikkelden”.

Een gelijkaardige waarschuwing liet ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weten. “Goed werk van de politie, maar het gevaar blijft”, klonk het op Van Griekens Twitterprofiel. “De cocktail van massamigratie, illegaliteit, radicale islam en criminaliteit is gewoonweg nefast. Het gevolg van jarenlange foute beleidskeuzes.” Eerder zei Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) nog dat de screening van moslimfundamentalisten in België te laks verloopt.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen