21.4 C
Brussel

75,5% kiezers N-VA tegen cordon sanitaire

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het cordon sanitaire – dat is de afspraak om niet met het Vlaams Belang te besturen – is weinig populair bij de burger. Ook bij N-VA-kiezers vindt men het concept – dat is afgesproken begin jaren ’90 – oubollig en weinig nuttig. Meer dan 75% is zo tegen het cordon. Dat blijkt uit een peiling bij 2.000 Vlamingen die het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) bestelde bij iVOX en verslaggeving van PAL.

De meeste Vlamingen wijzen het cordon af, dat bleek al vorige week. Maar bij N-VA-kiezers is dit fenomeen veel meer uitgesproken. Uit de gedetailleerde resultaten die afgelopen weekend aan de leden van het OVV werden bezorgd, blijkt nu dat driekwart van de N-VA-kiezers (75,5 procent) tegen het cordon sanitaire gekant is. Bij de achterban van Open Vld en cd&v is dat respectievelijk 35 en 37,7 procent.

De bevindingen zijn consistent met andere bevragingen. Uit de DPG-peiling van oktober 2023 kwamen gelijkaardige bevindingen boven en wilde eveneens driekwart van de N-VA-kiezers het cordon weg.

En op 27 mei 2019, net na de grote kiesoverwinning van het Vlaams Belang, bleken na een DPG-bevraging nog véél méér mensen uitgesproken tegen het cordon. Van 65 procent van àlle Vlamingen mocht de grote winnaar van de verkiezingen mee besturen. En toen vond zelfs 85% van de N-VA-kiezers dat de partij van Tom Van Grieken zou mee besturen. Bij de kiezers van cd&v en Open Vld was dat 57%.

BRON:PAL NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen