21.4 C
Brussel

7 op 10 negatief over Belgische politiek

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De meeste Vlamingen hebben geen hoge pet op van de politiek in dit land. Zeven op de tien Belgen wantrouwen politici of walgen er zelfs van. Het gaat dan vooral over de systeempolitici. Oppositiepartijen zoals het Vlaams Belang genieten dan weer een pak meer vertrouwen en goedkeuring onder de kiezers. De partij van Tom Van Grieken werd ook opnieuw gepeild als grootste. Dat blijkt uit ‘De Grote Peiling’ van de DPG-groep.

‘Wantrouwen’ is het belangrijkste gevoel dat burgers krijgen over onze politiek. Vier op de tien inwoners van België duiden dit aan. Bij nog eens een vijfde gaat het zelfs over walging. Zo’n 5% ervaart dan weer angst en bij 7% neemt de verveling de bovenhand. Ook opmerkelijk: slechts 1 op de 10 Belgische burgers blijkt geïnteresseerd te zijn in de politiek. Samengevat: de Vlaming en de Waal hebben geen hoge dunk van de systeempolitiek. Bijna 60 procent geeft ook aan dat hun vertrouwen het afgelopen jaar alleen maar is afgenomen.

Vlaams Belang geniet wel vertrouwen én peilt als grootste partij

Maar, zo blijkt, de oppositiepartijen als het Vlaams Belang en PVDA genieten wel enig vertrouwen. De meeste kiezers van de oppositiepartijen zijn tevreden over het werk dat zijn of haar favoriete partij geleverd heeft. Het Vlaams Belang springt er uit en haalt zo bovendien ineens 25% van de stemmen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken werd ook aangeduid als derde populairste politicus. “Ze […] kunnen gemakkelijk scoren door de rest van de politieke klasse een stamp onder hun gat te geven”, duidde politicoloog Carl Devos (UGent) voor Het Laatste Nieuws.

Nog opmerkelijk: cd&v doet het blijkbaar zodanig slecht dat zelfs een meerderheid van de eigen kiezers aangeeft niet tevreden te zijn over het werk van de christendemocraten. De partij zelf doet het voorlopig met voorzitter Sammy Mahdi dan weer iets beter in de peilingen dan onder voormalig voorzitter Joachim Coens, met eindelijk nog eens een score boven 11%.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen