14 C
Brussel

58 EU-parlementsleden ondersteunen Vlaams Belang voor migratiecontrole

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft in het Europees Parlement een resolutie ingediend die oproept om lidstaten de mogelijkheid te geven zich terug te trekken uit het centrale migratiebeleid van de Europese Unie. Deze resolutie werd ondertekend door 58 parlementsleden, afkomstig uit vijf politieke fracties en 17 verschillende landen. Dat meldt het Vlaams Belang in een mededeling. Volgens Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor het Vlaams Belang, is de Europese Unie verantwoordelijk voor het opleggen van een migratiebeleid dat de noden van individuele lidstaten negeert en enkel leidt tot een toename van migratie.

Vandendriessche wijst op Denemarken, dat in 1993 een uitzonderingspositie (opt-out) heeft bedongen voor zijn justitie- en migratiebeleid. Hierdoor kan het land zelfstandig beslissingen nemen over migratie, met als resultaat aanzienlijk minder asielzoekers dan andere EU-lidstaten. “Denemarken behoudt de controle over zijn migratiebeleid en is zo in staat om maatregelen te nemen die passen bij de eigen noden. België had in 2023 meer dan 35.000 asielzoekers, Denemarken had er 2.455. Het EU-beleid werkt niet”, vertelt hij. Volgens hem toont dit aan dat een nationale aanpak effectiever kan zijn.

Keuze bij lidstaten

Vlaams Belang bekritiseert al geruime tijd het centralistische karakter van het migratiebeleid van de Europese Unie. Het nieuwe EU-Migratiepact zou volgens Vandendriessche de soevereiniteit van de lidstaten verder beperken en de deur openzetten voor nog meer migratie naar Europa. “Het EU-migratiepact heeft geen bovengrens op het aantal asielzoekers, er is geen terugkeermechanisme en het pact faciliteert legale migratie: 70 miljoen migranten op één generatie wil de Commissie naar Europa halen. Wie veilige grenzen wil, moet wel uit het Europees migratiebeleid stappen”, besluit Vandendriessche.

De resolutie komt er naar aanleiding van de vraag van de Nederlandse regering aan de Europese Commissie om een opt-out toe te staan als er een nieuw verdrag komt. “In Nederland beseft men dat een sterk migratiebeleid onmogelijk is geworden binnen het EU-keurslijf”, benadrukt Vandendriessche. “Wat Vlaams Belang al jaren vraagt, begint nu stap voor stap werkelijkheid te worden in andere landen. Het is tijd dat Vlaanderen zich hier ook voor inzet.”

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen