22.2 C
Brussel

5 agenten gewond na aanval op commissariaat in Brussel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Brusselse gemeente Anderlecht heeft een man zaterdagavond een patrouille aangevallen van de lokale politie Brussel Zuid. Dat meldt De Standaard. Daardoor zijn vijf agenten gedurende twee weken arbeidsongeschikt. De agressie vond plaats vlak voor het politiecommissariaat.  

Het voorval gebeurde zaterdagavond rond 21.45 uur. Een patrouille met twee agenten in een combi kwam aangereden aan het commissariaat in Anderlecht, waar een man de wacht leek te houden aan de ingang van het gebouw. Toen een van de agenten uitstapte en de man vroeg of hij hem kon helpen, schopte de agressor de agent nagenoeg onmiddellijk hevig.

De aanvaller werkte de agent op de grond en probeerde vervolgens diens dienstwapen af te nemen. Zijn collega riep onmiddellijk versterking in. Verschillende politiemedewerkers kwamen het commissariaat uitgelopen om de man te bedwingen. Vijf van hen zijn door het voorval twee weken arbeidsonbekwaam.

Blinde agressie

Korpschef Jürgen De Landsheer zegt aan Het Nieuwsblad zwaar te tillen aan de feiten: “Het gaat om een geval van blinde agressie tegen een patrouille. Verder dan het wat en waarom rijst de vraag hoe we hiermee moeten omgaan en hoe we onze agenten hiertegen kunnen beschermen.”

“We betreuren dit enorm”, gaat hij verder. “Agressie tegen politiemensen is ontoelaatbaar. Dat ze voor het commissariaat werden aangevallen is bijzonder confronterend. Wie op patrouille vertrekt, is altijd op zijn hoede. Er kan van alles gebeuren. Maar deze agenten kwamen terug aan het commissariaat, de veilige haven.”

Het is niet bekend waarom de man de agenten aanviel. Hij is opgepakt en het Brusselse parket zal beslissen over zijn verdere aanhouding. Korpschef De Landsheer zegt ook dat het niet het eerste geval van blinde agressie tegen politieagent is. Hij verwijst naar het incident in Schaarbeek op 10 november vorig jaar, toen politie-inspecteur Thomas Monjoie (29) werd neergestoken in zijn combi.

Veel beloftes, weinig daden

Politievakbond VSOA reageert ontstemd: “Waar gaan we naartoe als nu ook al de politiemensen worden opgewacht aan het commissariaat?”, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin. “Dit had weer zeer dramatisch kunnen aflopen. Nog steeds zijn er wekelijks tientallen feiten van geweld tegen politie. Vaak met ernstige gevolgen. Telkens dit in de media komt, horen wij tal van beloftes vanuit de politiek. In de praktijk merken we daar weinig van. We staan nog zeer ver van de beloofde harde aanpak en de nultolerantie. Komt daar nog bij dat de slachtoffers ook vaak in de kou blijven staan.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen