8.6 C
Brussel

46 huiszoekingen en 21 arrestaties in groot fraudeonderzoek in bouwsector

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een groot onderzoek van het Brusselse arbeidsauditoraat naar fraude in de bouwsector zijn dinsdag 46 huiszoekingen uitgevoerd en 21 mensen opgepakt. Dat meldt Belga. De speurders namen ook 70.000 euro, een tiental luxeauto’s, en verschillende onroerende goederen in België in beslag. 127 bankrekeningen werden geblokkeerd als gevolg van het onderzoek.

“Het onderzoek was gericht tegen een vermoedelijke criminele organisatie die verschillende bedrijven gebruikte die actief zijn in de bouwsector, om arbeidskrachten te rekruteren uit Oost-Europese landen en deze naar België te brengen”, aldus substituut-arbeidsauditeur Valentina Marocchi aan HLN.

“De arbeidskrachten zouden dan illegaal tewerkgesteld worden op de eigen werven van de organisatoren van de vermoede fraude of op de werven van grote bouwaannemers in België. Een deel van het vermogen dat door deze fraude zou zijn voortgekomen, zou vervolgens in Roemenië geïnvesteerd zijn.”

Publieke en private corruptie

“Om een tijdelijke verblijfsvergunning van drie maanden of langer te verkrijgen, schreven verschillende personen, voornamelijk van Roemeense of Moldavische afkomst, zich in in de bevolkingsregisters van verschillende gemeenten in België”, gaat de persmagistraat verder. “Hierbij zouden verschillende valse documenten zijn voorgelegd, zoals valse Roemeense identiteitspapieren, valse huurcontracten en valse arbeidscontracten. Er zijn bovendien aanwijzingen van publieke en private corruptie.”

“Dinsdag voerden speurders van de federale gerechtelijke politie 46 huiszoekingen uit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en de regio Luik”, besluit Marocchi in HLN. “De operatie vond plaats in nauwe samenwerking met de diensten van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), en met de medewerking van EUROJUST voor de internationale coördinatie van het onderzoek met de Roemeense autoriteiten.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen