20.6 C
Brussel

40 procent meer geweld tegen politie in Brussel en Antwerpen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De meest recente cijfers uit 2021 tonen aan dat fysiek geweld tegen politieagenten in de regio’s Brussel en Antwerpen met maar liefst 40 procent is toegenomen. “Die exponentiële toename, vooral in regio’s met grootstedelijke context, baart zorgen”, meldt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), in een mededeling. “Het wordt hoog tijd dat de regering dit probleem erkent en geen enkele klacht nog seponeert. Het is hoog tijd dat er effectief zwaar bestraft wordt.”

Depoortere vroeg de cijfers op van zowel het geweld tegen politieambtenaren, beoefenaars van medische beroepen, cipiers en beveiligingsagenten als brandweerlui. Hieruit bleek dat nagenoeg de helft van de geweldfeiten tegen agenten gebeurt in de regio’s Brussel en Antwerpen. Over heel het land zijn in 2021 bijna duizend feiten van fysiek geweld tegen agenten geregistreerd. “Dat is een stijging met 15 procent”, stelt Depoortere.

Ook neemt het geweld tegen beoefenaar van andere uniformberoepen fors toe. In Vlaanderen zagen we een stijging van 24 procent van gevallen van fysieke agressie tegen ambulanciers, apothekers of leden van (para-)medische beroepen. In Wallonië zien we zelfs een toename van 40 procent. Een andere categorie die fors stijgt met ruim 50 procent zijn de geregistreerde feiten inzake slagen aan cipiers of aan leden van het veiligheidskorps. Ook de slagen aan personeel van andere openbare diensten, zoals bijvoorbeeld treinbegeleiders of bus- en tramchauffeurs, namen in Vlaanderen toe met 25 procent.

Geweld tegen uniformberoepen mag niet geseponeerd worden

Uit de interventiestatistieken van de brandweer blijkt dat er in 2021 maar liefst 146 gevallen van verbale agressie, 37 gevallen van fysieke agressie en 28 gevallen van gooien van objecten zijn vastgesteld. Deze feiten maken echter niet systematisch het voorwerp uit van een klacht bij de politiediensten. “Daar moet verandering inkomen”, dringt Depoortere aan. “Ook bij geweld tegen onze brandweerlui zou er automatisch een klacht moeten ingediend worden en zou de brandweer zich burgerlijke partij moeten stellen”.

Momenteel zien we veel van bovenstaande klachten geseponeerd. Het Vlaams Belang eist van minister Verlinden dat er geen enkele klacht nog wordt geseponeerd, maar effectief zwaar bestraft wordt. Verder betreurt Depoortere dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zijn beloftes niet nakomt op dat vlak.

Tot slot pleit de partij er ook voor om een mediacampagne te lanceren waarin een harde aanpak beklemtoond wordt. “Mensen moeten zich bewust worden van deze problematiek en daders gewaarschuwd worden dat we hier niet lichtzinnig mee omspringen. Het respect voor uniformberoepen moet terugkeren”, besluit Depoortere.   

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen