21.8 C
Brussel

21 procent boetes inburgeringstraject blijft onbetaald

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Van de in 2023 opgelegde inburgeringsboetes moet nog 80 procent betaald worden. Verder heeft 21 procent van de verplichte inburgeraars die tussen 2019 en 2022 een boete opgelegd kregen, deze nog steeds niet betaald. Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) vroeg deze cijfers op bij Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld). “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, reageert van Rooy in een mededeling. “Immigranten die hun inburgeringsverplichtingen niet naleven of hun boete niet betalen, zouden het land moeten worden uitgezet.”

Niet-Europese immigranten die naar ons land komen, moeten een verplicht inburgeringstraject volgen. Indien ze deze verplichting niet nakomen, kunnen ze beboet worden. Van de boetes die van 2019 tot en met 2022 werden opgelegd, blijven er nog 325 onbetaald. Enkel van 2022 blijft 42 procent van de boetes onbetaald. Tot en met april 2023 werden reeds 243 inburgeringsboetes opgelegd. Daarvan staan er nog 189 open.

De cursus maatschappelijke oriëntatie, een onderdeel van het inburgeringstraject, komt met een test voor de inburgeraars. Pas sinds 2022 moeten ze hiervoor effectief geslaagd zijn. Uit de cijfers die van Rooy opvroeg blijkt dat 212 niet-Europese immigranten minstens eenmaal niet slaagden voor de test. Vooral Afghanen zijn disproportioneel vertegenwoordigd in dit cijfer.

Inburgeringstraject kost Vlaming al meer dan 4.000 euro per immigrant

Finaal draait de Vlaamse belastingbetaler op voor de onbetaalde boetes en de herkansingen die niet-geslaagde immigranten krijgen. “Meer dan 90 procent van de kostprijs van elk inburgeringstraject, meer dan 4.000 euro per ingeburgerde vreemdeling, wordt door de belastingbetaler betaald”, hekelt van Rooy de situatie. “Als de overheid dan nog eens laks omspringt met het innen van boetes wegens het niet-naleven van het inburgeringscontract, wordt de Vlaming nog een tweede keer gepakt.”

Het Vlaams Parlementslid vindt het bovendien absurd dat er geen verblijfsrechtelijke gevolgen gekoppeld worden aan het inburgeringstraject. “Vreemdelingen die hun voeten vegen aan het inburgeringstraject, mogen gewoon in ons land blijven”, stelt hij misnoegd.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen