16.8 C
Brussel

22,5% geboortes van vreemde moeder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Er zijn in 2022 in Vlaanderen 63.686 geboortes geregistreerd. Dat is 4,3% minder dan in 2021. Deze daling brengt het geboortecijfer terug op het niveau van 2020. Dat blijkt uit cijfers van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) en het agentschap Opgroeien, zo meldt GvA. Een cijfer dat wel blijft stijgen, is het aantal kinderen met een moeder met een niet-Belgische nationaliteit. Dat aandeel ligt nu op 22,5 procent van de geboortes. Allochtone kinderen van een moeder mét de Belgische nationaliteit zijn dus niet eens meegeteld.

Volgens statistiek Vlaanderen krijgen vrouwen met een buitenlandse nationaliteit meer kinderen in vergelijking met vrouwen met de Belgische nationaliteit. Vrouwen met Belgische nationaliteit krijgen gemiddeld 1,50 kinderen, waar vrouwen met een buitenlandse nationaliteit gemiddeld 2,31 kinderen krijgen.

Wanneer we dit van naderbij bekijken, stellen we verder vast dat, in België vrouwen met een andere EU-nationaliteit minder kinderen krijgen dan vrouwen met een nationaliteit van buiten de EU, maar wel meer dan vrouwen met Belgische nationaliteit. In België krijgen vrouwen met een andere EU-nationaliteit gemiddeld 1,96 kinderen, en vrouwen met een nationaliteit van buiten de EU gemiddeld 2,75.

Vlaming wil eigenlijk meer kinderen

De nieuwe geboortecijfers van het agentschap Opgroeien bevestigen verder ook een trend die al langer aan de gang is: vrouwen krijgen steeds later kinderen. In 2015 werd 47,7 procent van de kinderen op de wereld gezet door een vrouw jonger dan 30 jaar. In 2022 is dat aantal gezakt naar 40,4%. Het aandeel kinderen met een moeder tussen 35 en 40 jaar is gestegen van 14,9 in 2020, naar 16,1 procent in 2022.

Wat opvallend is, is dat het geboortecijfer niet overeenkomt met de kinderwens. Reeds decennialang, sedert de jaren 80, ligt deze op iets meer dan twee kinderen. Een cijfer dat als demografische gezond te beschouwen valt, daar de vervangingsratio – het aantal geboortes nodig voor het bevolkingsaantal op peil te houden – op 2,1 kinderen per vrouw ligt.

BRON:GVA
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen