De FBI heeft Jack Douglas Teixeira, een 21-jarig lid van de Amerikaanse Air National Guard, donderdag gearresteerd wegens het online lekken van geheime documenten over Oekraïne, zo meldt onder andere Reuters.
De arrestatie komt een week nadat de lekken voor het eerst algemeen bekend werden, wat Washington op scherp zette over de schade die ze zouden kunnen hebben veroorzaakt. De episode heeft de VS in verlegenheid gebracht door de onthulling van hun spionage van bondgenoten en vermeende Oekraïense militaire kwetsbaarheden.
Het lek van documenten, dat grotendeels op sociale media is geplaatst, wordt beschouwd als het ernstigste veiligheidslek sinds 2010. Toen waren meer dan dan 700.000 geheime documenten, video’s en diplomatieke kabels op de website van WikiLeaks verschenen.
De dader van het lek
Teixeira was een ‘Airman First Class’ op Otis Air National Guard Base in Massachusetts. Hij kwam in 2019 bij de Air National Guard en werkte als ‘Cyber Transport Systems Journeyman’, oftewel een IT-specialist.
Advocaat-generaal Merrick Garland vertelde verslaggevers dat Teixeira werd gezocht “in verband met een onderzoek naar vermeende ongeoorloofde verwijdering, bewaring en overdracht van geclassificeerde nationale defensie-informatie.” De FBI zei dat haar agenten “geautoriseerde wetshandhavingsactiviteiten hadden uitgevoerd in een woning in North Dighton, Massachusetts.”
De aanklacht tegen Teixiera
Het ministerie van Justitie heeft niet gezegd welke aanklachten Teixeira ten laste zullen worden gelegd, hoewel het waarschijnlijk zal gaan om strafrechtelijke aanklachten wegens het opzettelijk bewaren en doorgeven van nationale defensiegegevens. Een voormalig officier van justitie voor de nationale veiligheid zei dat de waarschijnlijke aanklachten tot 10 jaar gevangenisstraf kunnen leiden, zelfs als Teixeira niet van plan was schade te veroorzaken.
De gevolgen van de gelekte documenten
Hoewel het lek pas op grote schaal aandacht kreeg na een verhaal van 6 april, hebben journalisten bewijs gevonden dat meerdere documenten al in maart of zelfs januari op sociale media circuleerden.
Enkele landen hebben de juistheid van sommige van de gelekte documenten in twijfel getrokken, waaronder Groot-Brittannië, dat zei dat de informatie “zeer onnauwkeurig” was. De lekken onthulden informatie over bondgenoten als Israël, Zuid-Korea en Turkije.
Amerikaanse functionarissen geloven evenwel dat het meeste materiaal echt is. Sommige lijken echter te zijn gewijzigd om overdreven schattingen van Oekraïense slachtoffers op het slagveld in de oorlog met Rusland en te lage schattingen van Russische troepen te tonen.