13.2 C
Brussel

206 sociale huurders betrapt op domiciliefraude

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de loop van 2020 en 2021 werden 206 sociale huurders betrapt op domiciliefraude. Het gaat vaak om mensen met een allochtone achtergrond die niet in de woning bleken te wonen, of er woonden met meer mensen dan aangegeven stond, zo schrijft de VRT

Wie een sociale woning huurt, moet gedomicilieerd zijn op dat adres en daar ook effectief woonzaam zijn. Alleen blijkt uit de cijfers dat lang niet iedereen zich aan die voorwaarden houdt. In 2020 en 2021 bleek immers dat ongeveer 160 mensen niet in hun sociale woning woonden. Bovendien waren er ongeveer 40 dossiers waarbij er meer mensen in de sociale woning bleken te wonen dan aangegeven stond. Sociale huurders vermijden zo op illegale wijze een verhoogd maandelijks huurbedrag. 

Wanneer er sprake is van domiciliefraude, wordt een dossier tegen de sociale huurder opgestart. De huurder loopt dan het risico om uit de sociale woning gezet te worden. In Vlaanderen zijn er 175.000 sociale huurwoningen. Van de 200 fraudedossiers, werd de huurder slechts in de helft van de gevallen uit zijn woning gezet. Dat is een zeer beperkt aantal. De Vlaamse regering bond twee jaar geleden de strijd aan met fraude op de sociale huurmarkt. Sindsdien zijn er 153 woningen vrijgekomen van sociale huurders die een eigendom in het buitenland bleken te hebben. Bovendien zijn veel fraudeurs allochtonen die een woning in het buitenland bezitten. Zij kregen dus ten onrechte een sociale huurwoning toegewezen. 

Controle op buitenlandse eigendommen

Het Vlaams Belang kaartte de problematiek in het verleden al meermaals aan, onder meer bij monde van Vlaams Parlementslid Guy D’Haeseleer. “Als je de resultaten bekijkt van de huidige onderzoeken en het feit dat de helft van de gevoerde onderzoeken het bewijs leveren van buitenlandse eigendommen, lijkt het moment aangebroken om het net verder te sluiten”, klonk het begin dit jaar in een persmedeling. “Met 182.436 Vlaamse gezinnen op een jarenlange wachtlijst voor een sociale woning, zou een efficiënte, degelijke en volledige controle op buitenlandse eigendommen een echt verschil maken.” D’Haeseleer volgt het dossier al enige tijd op en pleitte eerder ook al consequent voor gerichte controles op eigendommen in het buitenland.

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen