14.3 C
Brussel

2022 dodelijkste jaar qua spookrijden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) blijkt dat 2022 het dodelijkste jaar was qua spookrijden. Er vielen maar liefst negentien slachtoffers, waarvan drie dodelijke, ten gevolgen van spookrijden. Vlaams Belang vraagt om een grondig onderzoek. Minister Peeters is daar evenwel geen voorstander van.

In 2022 vonden er zeven ongevallen plaats op de Vlaamse snelwegen als gevolg van spookrijden. In totaal vielen daardoor negentien slachtoffers, waaronder drie doden, acht zwaar- en acht lichtgewonden. Hoewel het aantal geregistreerde spookrijders in dalende lijn is, is 2022 het dodelijkste jaar tot nog toe.

In 2022 registreerde het verkeerscentrum 94 spookrijders. In voorgaande jaren lag het gemiddelde op 130, met een uitschieter in 2019 met 177. Echter is het van 2018 geleden dat er dodelijke slachtoffers vielen. “Het is opvallend dat spookrijders in 2022 meer ongevallen met slachtoffers veroorzaakten, terwijl er wel het minst aantal spookrijders geregistreerd werden op vijf jaar tijd”, zegt Van dermeersch. “Het zou geen slecht idee zijn om te onderzoeken waar de oorzaak van stijging vandaan komt.”

Peeters geen voorstander van een onderzoek

Minister Peeters is echter zelf geen voorstander van zo’n onderzoek. Volgens haar dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen opzettelijk en onopzettelijk spookrijden. Onder onopzettelijk spookrijden worden oriëntatieproblemen, onoplettendheid, invloed van drugs, alcohol en/of geneesmiddelen gerekend. Opzettelijk spookrijden gebeurt dan weer voor de kick, voor een weddenschap of wegens suïcidale neigingen.

Spookrijden gebeurt het vaakst ’s nachts. Bovenal is er een duidelijk verband met rijden onder invloed. Meer dan de helft van de spookrijders was onder invloed van alcohol en/of drugs. “Naast de alcoholcontroles dringt ook een anti-drugscampagne in het verkeer zich meer dan ooit op”, besluit Van dermeersch. “In plaats van nutteloze hoffelijkheidscampagnes tegen geweld op het openbaar vervoer op te starten, zou de minister beter hier op inzetten.”

Wie hulp zoekt of vragen heeft over zelfdoding kan gratis bellen naar 1813 of surfen naar zelfmoordlijn1813.be.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen