2.4 C
Brussel

20 dagen extra verlof voor transseksuele ambtenaren in Gent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Wie werkt voor de stad Gent kan binnenkort 20 dagen extra verlof krijgen. Tenminste, als je een transpersoon bent. 20 dagen zijn ineens de wettelijk verplichte minimumhoeveelheid voor werknemers in de privé. De regeling heet ‘transitieverlof’, zo meldt De Gentenaar. Wie een ‘transitieproces’ doormaakt, kan recht maken op het verlof – los van chirurgische ingrepen. Die vallen immers onder het regulier medisch verlof. Bovendien is het sinds 2017 in dit land mogelijk om op eenvoudig verzoek van ‘geslacht’ te veranderen.

Ook het taalgebruik van het Gentse HR-beleid van de stad wordt (nog meer) woke gemaakt. Vaderschapsverlof is nu geboorteverlof. Moederschapsverlof wordt zwangerschapsverlof. En eens het kind is geboren gaat het om… bevallingsrust.

Bijzonder spraakmakend zijn echter de 20 dagen ‘transitieverlof’. Dat zou dienen voor transpersonen en hun gesprekken met een psycholoog, fertiliteitsarts, logopedist of dermatoloog enzoverder. Ook “andere afspraken die passen in het kader van transgenderzorg” horen erbij.

Geen discriminatie, want “geen extra rechten”, maar “extra ondersteuning”

Maar hoe exact – naast bovenstaande consultaties boeken – je in aanmerking moet komen voor de 20 dagen, is ietwat onduidelijk. Een geslachtsoperatie valt immers nog steeds onder het gewoon ziekteverlof. En sinds 2017 en de toen gestemde transgenderwet kan je zonder medisch attest en op eenvoudig verzoek je wettelijk geslacht wijzigen. Hieruit volgt dat (naast de consultaties) eenvoudig beweren dat je in transitie bent, voldoende is om aanspraak te maken voor het verlof.

Op de vraag van de Gentenaar of de twintig ‘extra’ verlofdagen geen discriminatie­ betekenen voor wie niet transgender is, antwoordt bevoegd schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) ontkennend, zij het met bijzondere argumentatie. “Neen, dit is gewoon inclusief personeels­beleid. Deze personen krijgen geen extra rechten, maar wel ondersteuning. We ontzorgen hen op deze manier tijdens hun transitie.”

Het zal nog afwachten zijn of deze “extra ondersteuning” voor een bepaalde identiteitsgroep in plaats van “extra rechten” geen discriminatie zijn volgens een arbeidsrechter. Eerder bleken de woke LGBTQ-verkeerslichten in Hemiksem evenzeer onwettelijk.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen