9.7 C
Brussel

167.000 Vlamingen hebben recht op terugbetaling boete late autokeuring

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Meer dan 167.000 Vlamingen hebben recht op een terugbetaling na een autokeuring. Zij kregen een boete wegens een laattijdige schouwing, maar dit gebeurde ten onrechte, zo blijkt nu. En nagenoeg niemand van de gedupeerden vroeg een terugbetaling. Dat is goed voor zo’n 1,6 miljoen aan verkeerdelijk toegeëigende middelen, meldt HLN. Maar dat geld terugeisen, kan nog steeds.

Autokeuringen moeten binnen een bepaalde termijn gebeuren. Wie die mist, betaalt 9,70 euro in de eerste maand erna en dit loopt op tot maximaal 34,70 euro na de zesde maand. Maar de steeds langere wachttijden zorgen ervoor dat een tijdige keuring bijna onmogelijk werd/wordt in veel gevallen. Dat zag men ook in op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Daarom werd sinds 15 juni bepaald dat er geen toeslagen mogen worden aangerekend voor keuringen die minder dan een maand te laat worden uitgevoerd.

En wat nog meer is: die regeling geldt in feite ook voor wie een boete kreeg tussen 1 januari en 15 juni 2023. In deze categorie vallen dus de bovenvermelde 167.000 Vlamingen. Zij betaalden aan de kassa toch de gevraagde 9,70 euro. Zo werd 1,62 miljoen verkeerdelijk geïnd. En bijna niemand van hen vroeg reeds hun geld terug, zo blijkt uit parlementaire navraag door cd&v. Slechts 149 boetes werden terugbetaald, goed voor een bedrag van amper 1.445 euro.

Maar, voor wie zijn geld terug wil, het is dus nog niet te laat. Klanten die hun voertuig minder dan een maand te laat aanboden in de periode van januari tot half juni kunnen via de website en een eenvoudig formulier hun centjes terug eisen. Dit met vermelding van uw contactgegevens en uw rekeningnummer. Ook het keuringsbewijs moet opgeladen worden.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen