13.6 C
Brussel

153 sociale woningen vrijgekomen na fraudeonderzoek

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse regering bond twee jaar geleden de strijd aan met fraude op de sociale huurmarkt, zo schrijf VRT NWS. Sinds dan zijn er 153 woningen vrijgekomen van sociale huurders die een eigendom in het buitenland bleken te hebben. De huisvestingsmaatschappijen konden in totaal ook al 2 miljoen euro aan onrechtmatig verkregen sociale korting terugvorderen.

In België is het verboden om een sociale woning te huren als je een huis, appartement of grond bezit. De Vlaamse regering sloot daarom begin 2021 een overeenkomst met private onderzoeksbureaus om na te gaan of sociale huurders een eigendom in het buitenland hebben. Sinds dan zijn werden 724 mensen waarbij een vermoeden van fraude was onderzocht. Iets minder dan helft van die huurders (339) bleek ook effectief fraude te hebben gepleegd. Hun huurcontract wordt verbroken en ze moeten de onrechtmatig verkregen sociale korting terugbetalen.

Enorme wachtlijst

Minister Matthias Diependaele (N-VA) riep het systeem in het leven “omdat Vlaanderen elke sociale woning nodig heeft en die moet gaan naar mensen die het daadwerkelijk nodig hebben”. Voor het inkorten van de wachtlijst voor sociale woningen lijkt de strijd tegen fraude een druppel op een hete plaat. Er kwamen ondertussen 153 woningen vrij van fraudeurs van wie het contract werd opgezegd, de wachtlijst telt 182.436 kandidaat-huurders.

Ongeveer 60 procent van de betrapte huurders verscheen reeds voor de vrederechter. Op die manier vorderden de woonmaatschappijen voorlopig ongeveer 2 miljoen terug aan sociale kortingen op huur die mensen onrechtmatig hebben verkregen. Dat komt neer op een gemiddelde van 15.279 euro per huurder. Bij een klein percentage werd er een dading getroffen, of kreeg de huurder de kans zich aan de regels aan te passen.

140 dossiers zijn nog lopend, waardoor Diependaele de komende maanden nog meer vrijgekomen woningen en terugvorderingen verwacht. De onderzoeken kostten de Vlaamse regering tot nu toe 1 miljoen euro.

Nationaliteit van de oplichters

Reeds in januari van dit jaar kaartte partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) de problematiek aan op Twitter. “Wat Vlaams Belang al jaren aankaartte, eindelijk bewezen: 322 van de 677 gecontroleerde sociale huurders werden betrapt met een eigendom in het buitenland! Volgende stap: Nationaliteit van deze oplichters bekend maken. Of past dat niet in de multiculturele droomwereld van links?”, klinkt het.

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen