5.5 C
Brussel

15 jaar cel wordt 200 uren werkstraf na poging tot doodslag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Belachelijk. Dit is Belgische justitie ten voeten uit”. Dat is de reactie van de familie van taxichauffeur Rafet Özer (58) in HLN. Özer werd neergestoken voor het Leuvense gerechtsgebouw na een dispuut met een klant. Hij kwam er nauwelijks met zijn leven vanaf. Een mes drong door zijn kleren zeker 3 centimeter in zijn borstkas binnen, op een haar na zijn hart niet rakend. Het parket vroeg 15 jaar. Het werd uiteindelijk een werkstraf van 200 uur. De familie van het slachtoffer is razend.

De feiten dateren intussen van 2015. Kevin V. (41) en zijn vriend L. (29) waren uit geweest op de Oude Markt in Leven. De laatstgenoemde zou erna een taxi genomen hebben, maar ruzie hebben gekregen over de prijs. Hij zou uiteindelijk maar 10 euro betalen in plaats van 13,7 euro. L. zou het verhaal inclusief nummerplaat hebben doorverteld aan Kevin. V. waarna Kevin V. de taxichauffeur opzocht op de standplaats. Na een lange discussie van 9 minuten stak Kevin V. de chauffeur in de borst en wandelde hij rustig weg.

L. en Kevin V. waren op het moment beiden lid zijn van de motorbende Dead Cowboys, geaffilieerd aan de 1%-motorclub The Outlaws. L. zou echter volledig lid zijn en Kevin V. prospect, waardoor die laatste zich nog moest bewijzen.

In elk geval vroeg het parket 15 jaar. In eerste aanleg kreeg opdrachtgever L. de vrijspraak. V. H. werd dan weer veroordeeld tot 5 jaar, maar ging in beroep.

Wanbeheer binnen justitie veroorzaakt meer straffeloosheid

De gehele rechtszaak sleepte bijzonder lang aan, onder meer omdat een nieuwe deskundige werd aangesteld. Het hof van beroep in Brussel sprak opdrachtgever L. opnieuw vrij. Kevin V. – die het mes in de borst van Özer stak – kreeg deze keer een werkstraf van 200 uur, iets wat niet op het strafblad komt. De poging tot doodslag werd daarbij omgezet naar opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsgeschiktheid tot gevolg.

De familie van Özer is niet te spreken. “Dit is belachelijk en puur Belgisch”, klinkt het in HLN. Ook Özer reageerde reeds via dezelfde krant: “Dat is echt heel weinig, dat is niet normaal. Dat kan toch niet? Indien die messteek dieper was, was ik er niet meer. Terwijl ik vroeger dagelijks zo graag buiten was. Mijn conditie is ook veel slechter dan vroeger, ademen is soms een probleem. Deze zaak heeft een negatieve invloed op mij gehad.”

Ironisch genoeg draagt de trage werking van justitie bij aan de volgens Özers familie ’typisch Belgische straffeloosheid’. Het hof vond immers – omdat de redelijke termijn was overschreden na meer dan 7 jaar na de feiten – een werkstraf “een meer gepast signaal”, aldus nog HLN.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen