10.4 C
Brussel

15.000 Turken gingen stemmen in Hasselt: “Erdogan moet blijven”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Hasselt zijn afgelopen weekend bijna dubbel zoveel Turken gaan stemmen op de Turkse presidentskandidaten. De Trixxo Arena kon 15.000 stemgerechtigde Turken ontvangen. Bij de eerdere verkiezing waren dat nog maar 9.000. En ook hier ging het overwegend over pro-Erdogan-stemmen, kon HBvL noteren.

Er waren minder dagen (2 in plaats van 3) om te stemmen in vergelijking met vorige maal, maar toch zijn 15.000 Turken in Hasselt gaan stemmen op de Turkse president, en in dit geval ook voornamelijk op de zittende president: Recep Erdogan (AKP). Zaterdag gingen er 7.281 mensen met een dubbele nationaliteit stemmen en zondag 7.619.

Eerder deze maand bleek al dat tijdens de eerste ronde de Turken in Vlaanderen massaal pro-Erdogan kozen, met ruim 72% van de stemmen. Nergens in Europa heeft de Turkse president(skandidaat) zoveel steun. Een tweede ronde werd echter opgestart omdat Erdogan bij de eerste ronde in totaal geen meerderheid kon halen, ondanks de fanatieke diasporasteun.

“We willen dat Erdogan aanblijft”

En ook Het Belang van Limburg kon zondag gelijkaardige kiesintenties rapporteren. Fatima (20) en haar oma Hacer (77) zakten af uit Sledderlo (Genk) om te kiezen voor hun AKP-kandidaat. “Mijn oma gaat regelmatig naar Turkije voor lange tijd”, klonk het in de Limburgse krant. “Voor het mooie weer, de familie en haar vrienden. Tijdens vakanties ga ik haar bezoeken. Onze stem is belangrijk omdat we willen dat Erdogan aanblijft.”

In Turkije zelf vindt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats op 28 mei. Erdogan is al aan de macht sinds 2003, eerst als premier en sinds 2014 als president. Onder zijn leiderschap worden dissidenten opgesloten, Koerden en christelijke minderheden onderdrukt en een imperialistische agenda nagestreefd in onder meer Libië, Syrië, Cyprus en Griekenland.

Lees ook:

Turken in België stemmen massaal voor Erdogan

Depoortere (VB): “Schaf dubbele nationaliteit af”

BRON:HbvL
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen