15.2 C
Brussel

11 juli, de Vlaamse feestdag: wat vieren de Vlamingen?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op 11 juli vieren de Vlamingen hun Vlaamse feestdag. Daarbij wordt niet alleen de Guldensporenslag van 1302 herdacht, maar ook de strijd van de Vlamingen voor hun eigen identiteit, taal en onafhankelijkheid. En die gaat nog steeds door, dit keer zonder Goedendag.

11 juli, 1302: de Slag der Gulden Sporen. Aan de Kortrijkse Groeningekouter versloeg een volksmilitie van Vlaamse boeren en ambachtslieden de Franse invaller en zijn ridderleger. Heel Europa stond verstomd. De elites hadden bedisseld dat Vlaanderen een Frans kroondomein zou worden, maar dat was buiten die Vlaamse leeuwen gerekend.

Wat men daarna ook zou proberen: Vlaanderen behield zijn eigen taal, cultuur en identiteit. Zelfs de verregaande verfransingspolitiek van de Belgische staat zou het niet halen. Bij de overheid, in het leger, op school en aan de universiteit was Frans de voertaal. België was lang een unitaire staat en de Vlaming een tweederangsburger.

11 juli: Vlaanderen vrij, Vlaanderen Vlaams

Was, want opnieuw versloeg de gewone Vlaming die Franstalige elite. Vlaanderen kent vandaag gedeeltelijk zelfbestuur, met een eigen Vlaams Parlement, Regering en officiële taal: het Nederlands. En de Guldensporenslag is dan wel voorbij, maar de ontvoogdingsstrijd van de Vlaamse Beweging gaat voort.

“Geen tronen blijven staan”, klinkt dan ook het Vlaamse volkslied De Vlaamse Leeuw. De Belgische troon is ondertussen bijna 200 jaar oud en toe aan een zwart-gele opknapbeurt. Vandaag vieren de Vlamingen hun vrijheid en identiteit. Als de tendens van de geschiedenis zich verderzet, vieren ze in de toekomst ook hun eigen Vlaamse staat.

Prettige Vlaamse feestdag.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen