14.7 C
Brussel

11.000 ouders dreigen fiscale boete te krijgen door ‘foute’ aangifte

Gepubliceerd:

- Advertisement -

11.000 ouders met kinderen in opvang dreigen een fikse boete te krijgen omwille van hun belastingaangifte. Ze zouden meer kosten hebben aangegeven dan toegelaten. Dat meldt Het Nieuwsblad. Maar de betrokkenen namen gewoon het bedrag over dat in hun fiscale fiche stond. Experts duiden ook op het verwarrende karakter van de fiscale fiches. 

In Vlaanderen is kinderopvang een belangrijke aftrekpost. Honderdduizenden tweeverdieners moeten er dan ook noodgedwongen gebruik van maken. “Meer dan 510.000 aangiften bevatten deze aftrek”, verklaart Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, in Het Nieuwsblad. En binnen deze groep zitten de 11.000 gedupeerden. “We registreren momenteel een kleine 11.000 aangiften die intussen in het nadeel van de belastingplichtigen zijn gecorrigeerd.”

Dat is goed voor 2% van de aangiften. De vermoedelijke oorzaak van deze calamiteit? Sinds 2023 zijn kinderopvangkosten niet meer vooraf ingevuld, maar moeten ouders dat zelf doen. Per dag bedraagt het maximumbedrag om in aanmerking te komen voor aftrekken 14,40 euro. De fiscale fiche die de ouders kregen, vermelden evenwel enkel het aantal dagen en het bedrag dat de opvangdienst ontving. Nergens op die fiche staat er vermeld dat er een maximumbedrag geldt.

De boete die de betrokken ouders riskeren is niet min. Het kan gaan om een belastingverhoging van 10% of een straf bij een volgende overtreding.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen