22.2 C
Brussel

10% meer asielaanvragen in maart

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de maand maart werden 10% meer asielaanvragen geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar. 2.644 aanvragen werden ingediend vorige maand volgens het CGVS. Voor het eerste kwartaal van 2023 staat daarmee de teller op 7.828. Voor Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas is het duidelijk, de regering doet volgens haar te weinig om de instroom in te dammen. “De regering weigert tot op de dag van vandaag te doen wat andere Europese landen wél al deden: effectieve en efficiënte maatregelen nemen om de instroom in te dammen.” Dat zegt Pas in een persmededeling.

Vrijdag publiceerde het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) de asielcijfers van maart. De instroom van asielzoekers blijft op een hoog niveau aanhouden. Gemiddeld waren er maandelijks meer dan 2.600 asielaanvragen. “Nog voor het eigenlijke ‘immigratieseizoen’ is begonnen valt reeds een tendens te ontwaren”, vertelt Barbara Pas. “Zelfs als de verdere instroom tot het gemiddelde niveau van de afgelopen drie maanden ‘beperkt’ blijft, dreigen we ook dit jaar vlot de kaap van 30.000 asielaanvragen te overschrijden.”

Regering doet niet voldoende om asielaanvragen tegen te gaan

Volgens Pas doet de regering dan ook onvoldoende om asielaanvragen te beperken. Volgens het Vlaams Belang moet er meer ingezet worden op asielopvang in eigen regio, iets waar men naar streeft in Denemarken en recent ook Zweden. “Ondanks de aanslepende asielcrisis is er van afdoende maatregelen om de instroom van niet-Europese gelukzoekers te verkleinen en hun instroom te vergroten nog altijd geen sprake.” Het Vlaams Belang wil ook de mogelijkheden tot gezinshereniging voor asielzoekers verstrengen.

Het asielbudget (dus enkel voor de opvang) brak recent een nationaal record met 703 miljoen euro. Dat zal binnenkort nogmaals verbroken worden, gezien het budget met 158 miljoen euro wordt opgetrokken.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen