14.3 C
Brussel

1 op 3 moskeeën die subsidies gaan krijgen van Diyanet-netwerk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een op de drie moskeeën die sinds 2021 een erkenning hebben aangevraagd, behoort tot het Diyanet-netwerk. Dat blijkt uit een vraag van fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). De Diyanet-moskeeën staan onder de controle van de Turkse staat, meer bepaald het Turkse ‘Ministerie van Religieuze Zaken’. “Dit staat haaks op de beweerde ambities van de regering en is te gek voor woorden”, reageert Janssens. De partij waarschuwt voor spionage, pro-Turks tribalisme en buitenlandse inmenging.

Vanaf 16 november 2021 ging er een nieuw erkenningsdecreet inzake geloofsgemeenschappen in werking. Volgens de Vlaamse Regering en minister van binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) was het de bedoeling om met dit decreet buitenlandse inmenging te weren binnen erkende (en dus gesubsidieerde) gebedshuizen.

Het Vlaams Belang is echter bijzonder sceptisch inzake die doelstelling. Uit informatie die Janssens bij minister Somers opvroeg, blijkt immers dat zeker 21 moskeeën van alle islamitische gebedscentra wier aanvraag tot erkenning ontvankelijk is verklaard, deel uitmaken van het Turkse Diyanet-structuur.

“Dat is dus meer dan een derde van het totaal aantal moskeeën dat erkend kan worden. Dat is te gek voor woorden, want als er één moskeekoepel die aangestuurd wordt vanuit het buitenland, is het de Diyanet wel”, reageert Janssens in een mededeling. “Diyanet is trouw aan de AKP van Turks president Recep Erdogan en draagt in die hoedanigheid bij aan de polarisering binnen de Turkse gemeenschap.”

Diyanet: “de lange arm van Erdogan in Vlaanderen”

Het Vlaams Belang staat niet alleen met die observatie. Zelfs Somers zelf gaf vorig jaar nog toe in een antwoord op een eerdere vraag vanuit het Vlaams Belang dat “Diyanet mensen van de exodus politiek gebruikt, isoleert en instrumentaliseert, zelfs van de tweede en derde generatie en hen probeert afgescheiden te houden van de Vlaamse samenleving.”

In 2017 bestempelde de Staatsveiligheid de Diyanet als “de lange arm van Erdogan in Vlaanderen”. Een jaar ervoor hadden Erdogan-aanhangers nog Turkse dissidenten opgejaagd in Beringen, in nasleep van de mislukte coup in Turkije – een toonbeeld van hoever de invloed van Ankara reikt.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen